Саме так було оцінено зміни в чернігівських експортерів на їх першому форумі. "Ми втратили російський ринок, -- сказав голова обласної державної адміністрації Валерій КУЛІЧ. -- Нині ж наші підприємства переорієнтувалися. Якщо раніше країни Африки займали в експорті Чернігівщини 2--3 відсотки, то тепер -- понад 20".

Водночас на форумі експортерів наголошували, що ненормальною є ситуація, коли з області вивозять переважно сировину.

 

"Нам би хотілося, -- зазначив президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Костянтин ІВАНОВ, -- аби конкурентоздатними були наші товари і послуги з великою часткою доданої вартості. У нас є сировина, і це добре, ми навчилися її експортувати мінімально переробленою, що теж добре. У нас є ліс, і ми вже давно чуємо про обмеження на його вивезення. Вже є рішення уряду на цю тему, і, власне, цього року "лавочка" мала бути прикрита. Виявляється, ми стільки експортуємо необробленої сировини, що обмеження цього експорту аналітики пов'язують з кризою переробки лісу, наприклад, у Туреччині. Остання, переробляючи нашу деревину, стала помітним гравцем на ринках Сходу".

 

Учасники зібрання нарікали на труднощі з отриманням фітосанітарних сертифікатів, зокрема, на продаж круп та борошна до Китаю. Дісталося і валютній політиці голови правління Нацбанку, через яку зазнали втрат експортери Придесення.

 

Перший форум експортерів Чернігівщини має стати, за задумом організаторів, комунікативним майданчиком між владою і бізнесом.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото Віктора КОШМАЛА.

 

Чернігівська область.

 

Голос України