Наступного понеділка стартує вступна кампанія: абітурієнти почнуть подавати заяви до омріяних вишів.

Нагадаємо, що цього разу вони зможуть подати 15 заяв на 5 спеціальностей, але, як і раніше, мусять вказати пріоритетність кожної з них. Наприклад, якщо найбільше майбутній студент хоче потрапити до Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка на українську філологію, то цій заяві він присвоює №1. На відміну від минулого року, подавати заяви можна до 15 різних вишів (за умови вибору лише однієї спеціальності). Зарахування відбуватиметься автоматично, в одну хвилю.
Експерти радять звернути увагу на деякі новації вступної кампанії: зокрема, новий (укрупнений) перелік спеціальностей та дещо змінені правила формування конкурсного бала, який цього разу не може перевищувати 200. «Торік  абітурієнт міг додатково отримати до 10 балів за особливі успіхи у навчанні, а нині вони враховуються в межах двох сотень, разом з іншими складниками конкурсного бала», — нагадує координатор освітніх програм Громадянської мережі «Опора» Наталія Радиш. Тому цьогорічним вступникам не варто орієнтуватися на бали торішніх абітурієнтів, яким пощастило стати першокурсниками. Крім того, порівняно з 2015-м можуть відрізнятися  коефіцієнти, які визначають  вагу  сертифіката ЗНО з кожного предмета. Закон встановлює мінімальну межу, а максимальну — навчальний заклад. 
«Принципово зміниться система розподілу держзамовлення, — додає Наталія Радиш. — Частину бюджетних місць буде розподілено між вишами за результатами вступної кампанії». Фіксований обсяг держзамовлення передбачено лише на спеціальності педагогічного та медичного профілів, а також там, де є творчі конкурси.  Тож, на відміну від минулого року, тепер більшість вступників у момент подачі заяв не знатимуть кількості бюджетних місць, відведених на підготовку бакалаврів за конкретною спеціальністю в конкретному виші.
Усі вступники, окрім пільговиків, подаватимуть заяви в електронній формі. Для цього кожен має зареєструватися на інтернет-сайті http://ez.osvіtavsіm.org.ua, який запрацює 11 липня: зазначити адресу своєї електронної пошти, серію та номер документа про освіту, на підставі якого здійснюється вступ; номер, пін-код та рік отримання сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання; серію та номер документа, що посвідчує особу, дату і структуру, яка його видала. Крім того, доведеться завантажити відскановану копію (фотокопію) додатка до документа про повну загальну середню освіту.
Після того як дані перевірять у Єдиній державній електронній базі з питань освіти, абітурієнт отримає логін та пароль доступу до особистого електронного кабінету, через який і подаватиме заяви про вступ. В особистому електронному кабінеті вступник вносить до Єдиної бази такі дані про себе: стать, місце проживання, номери телефонів (домашній та/або мобільний) із зазначенням телефонних кодів, середній бал додатка до атестата про повну загальну середню освіту, після чого обирає вищий навчальний заклад і напрям (спеціальність).
Експерти радять не відкладати процедуру подачі електронних заяв на останні дні, щоб не перевантажувати систему. «Ця практика вже відпрацьована, але раніше у такий спосіб подавали документи лише 40—60 відсотків абітурієнтів», — зауважує Наталія Радиш.
Найпростіше буде тим, хто чітко визначився зі спеціальністю: так, майбутній український філолог або журналіст може запропонувати свою кандидатуру п’ятнадцятьом вишам, де є така спеціальність. Раніше він зміг би подати заяви лише до 5 навчальних закладів.
Складніше визначитися зі стратегією подання заяв тому, хто вагається у виборі професії. Трапляються випадки, коли один і той самий абітурієнт «подається» і на мистецький напрям, і на технічний: мовляв, нехай усе вирішить доля. Але насправді місце навчання визначає автоматизована система з огляду на рейтингові бали вступника та пріоритетність його заяв. І з нею не посперечаєшся... 
Нагадаємо, що цього року було скасовано позаконкурсний вступ, проте додаткові категорії абітурієнтів отримали можливість вступати до вишів без ЗНО чи обирати між тестуванням та вступними іспитами. Від абітурієнтів, які оберуть звичайну процедуру з поданням сертифікатів ЗНО, документи прийматимуть до 18.00 27 липня, від решти — до 18.00 20 липня. Вступні іспити триватимуть з 21 по 27 липня, творчі конкурси — з 18 по 27 липня, співбесіди — з 21 по 24 липня. Оприлюднення рейтингового списку вступників відбудеться не пізніше як о 12.00 1 серпня.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.