Хмельницькому повернули прадавній герб. Ініціатори ідеї сподіваються, що разом із ним  з’явиться і свій оберіг.

Уперше герб, схожий на нинішній, з’явився на Поділлі ще за часів Речі Посполитої. Свідчення про його існування були знайдені в записах мандрівника Ульріха фон Вердума, котрий побував тут в 1671 році. Він повідав, що один із представників знатного польського роду загинув від ран, завданих йому трьома списами під час бою. Тяжко поранений, він, начебто, розповів королю, що навіть такі смертельні рани мучили його менше, ніж дошкуляння сусіда, з яким вони спільно володіли селом. Почувши таке, король викупив сусідську половину села і подарував її шляхтичу. А на додаток до цього — ще й герб із трьома схрещеними списами, котрі пізніше були замінені на стріли.
Але свій офіційний герб Проскурів отримав 220 років тому, за часів Російської імперії. На ньому збереглися все ті ж срібні стріли. Але верхню частину доповнив символ імперії. Довгий час, аж до жовтневої революції, цей символ використовувався на офіційних документах. Аж поки радянська влада не відкинула усю геральдичну систему і не запровадила свою символіку.
На початку 70-х років минулого століття стало модним мати свої радянські герби. Тоді його знову отримав Хмельницький. Багато в чому він зберіг структуру попереднього, імперського, символу. Але жовту і лазурову половини було замінено на  лазурову і червону (кольори тодішнього прапору радянської республіки). Тоді ж у його зображенні з’явились популярні на той час пшеничні снопи, котрі мали би символізувати аграрну спрямованість краю. А ще — шестерня золотого кольору, що мало означати бурхливий розвиток машинобудування в місті. А от три традиційні стріли трансформувалися у заламані перехрещені блискавки, що також мало вказувати на індустріальну спрямованість економіки.
Зображення справді відповідало реаліям того часу, але аж ніяк не історичним традиціям. Тож буквально з перших днів здобуття незалежності України хмельничани захотіли відновити історичну справедливість і повернулись до початкового герба — трьох стріл на блакитному полі.
— Той герб продовжував зберігати форму символів ще російської імперії, — розповів художник Володимир Карвасарний. — Тому вже тепер міська влада прийняла рішення повернутись до наших геральдичних витоків і насамперед оновити герб на фасаді міської ради.
Разом із Володимиром майстри виготовили новий «старий» герб, який відповідає умовам українського геральдичного товариства. Півтораметровий знак, виконаний у мозаїчній техніці з італійської смальти, вагою у шістдесят кілограмів, відтепер закріплений на адміністративній будівлі.

Фото Ірини КОЗАК.