15 березня виповнилося 75 років з дня проголошення незалежності Карпатської України. З нагоди ювілею до підніжжя пам’ятника президентові Карпатської України Герою України Августинові Волошину в Ужгороді поклали квіти представники обласної та міської влади, політичних партій, громадських організацій, творчих спілок, духовенства, депутати і студенти. Потім відбувся молебень, який провели представники всіх провідних церков.

А потім поблизу Хуста біля пам’ятного Хреста, встановленого на честь загиблих Карпатських січовиків, вишикувалися почесною вартою курсанти Мукачівського ліцею. Участь у традиційному мітингу-реквіємі взяли в. о. заступника голови Закарпатської ОДА Михайло Попович, голова обласної ради Іван Балога, голови РДА та райрад, представники громадськості, духовенства. На території меморіального комплексу «Красне поле» вони вшанували пам’ять полеглих січовиків у битві з фашистськими загарбниками.

Звучали патріотичні пісні, вірші, присвячені полеглим січовикам. У виконанні Державного заслуженого академічного закарпатського народного хору лунали стрілецькі пісні, зокрема, «За рідний край». Представники різних конфесій провели екуменічну панахиду за загиблими Карпатськими січовиками. Після молебню керівництво області разом з представниками громадськості поклали до підніжжі пам’ятного Хреста вінки і квіти. Потім у Хусті відбувся обласний фестиваль-конкурс стрілецької пісні «Красне поле».

Нагадаємо, що під Хустом, на правому березі Тиси, в ці дні далекого 1939 року гімназисти, молодь і українські патріоти дали нерівний бій регулярній угорсько-фашистській армії Міклоша Горті. На честь цієї події тут споруджено Меморіальний комплекс «Красне поле».

Закарпатська область.

Під час урочистостей на Красному полі біля Хуста.

Фото надане прес-службою ОДА.