Як повідомляв "Голос України"16 липня на енергоблоці № 1 Хмельницької АЕС сталось протікання теплоносія в парогенераторі, через що робота блока була призупинена, і його відключили від енергомережі. Це підтвердили в інформаційному центрі станції.

 

Однак у низці ЗМІ з'явилася інша інформація стосовно аварії, де акцент робиться на тому, що її наслідки набагато серйозніші, ніж було заявлено офіційно.

 

На ХАЕС наголошують: така інформація не відповідає дійсності. Вона взята з невідомих та неперевірених джерел та вводить в оману громадськість. У зв'язку з цим інформаційний центр ХАЕС, заявив, що такі повідомлення не відповідають дійсності.

 

За попередніми даними, причиною неполадки стало порушення герметичності теплообмінної трубки парогенератора. За міжнародною шкалою оцінки, дану подію класифіковано рівнем "0", тобто вона не впливає на безпеку. Порушень меж та умов безпечної експлуатації не виявлено. Радіаційний стан на промисловому майданчику та в прилеглих регіонах не зазнавав змін і перебуває на рівні природного гама-фону.

 

З часу виявлення неполадки і зупинення блока протягом п'яти діб тривали ремонтні роботи. З 16 липня на енергоблоці № 1 розпочали планово-попереджувальний ремонт, який триватиме 60 діб. При цьому енергоблок № 2 продовжує роботу, працює на потужності 985 МВт. За добу він виробляє понад 23 мільйони кіловат-годин електроенергії.

 

Ірина КОЗАК.

 

Хмельницький.

 

Голос України