Форум енергозбереження та впровадження енергоощадних заходів за участі фахівців та науковців пройшов на Кіровоградщині.

На прикладі реконструкції дитячої обласної лікарні та впровадження там ефективного енерго-збереження учасники зібрання обговорили напрями роботи в регіоні. До розгляду питань енергетичного аудиту та створення енергетичних паспортів як умови успішного втілення енергозберігаючих заходів, зокрема, на об’єктах соціальної та бюджетної сфер, можливостей енергосервісу долучилися менеджери Фонду Східноєвропейського партнерства та довкілля.
Із кредитними програмами енергоефективності за зниженими відсотковими ставками завдяки співпраці зі Світовим банком реконструкції та розвитку учасників форуму ознайомили представники АБ «Укргазбанк». А філія Кіровоградського обласного управління АТ «Ощадбанк» презентувала проект з енергоефективності, за яким надаються «теплі кредити». До речі, за словами першого заступника голови ОДА Сергія Коваленка, лише за перше півріччя поточного року в області вже видано 1519 енергоощадних кредитів, які частково компенсуються з державного бюджету.
Завідувач кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту Кіровоградського національного технічного університету професор Петро Плєшков повідомив про створення «Центру з енергоаудиту, енергоменеджменту і консалтингу». Центр займається створенням приладів та методик з енергозбереження. Для розвитку цього напряму в КНТУ навіть акредитовано нову спеціальність «Енергоменеджмент».
Спеціалісти центру презентували результати проведених досліджень однієї зі шкіл області. Вони показали, що 48 відсотків тепла втрачається через недосконалі енергоощадні методики та зношені елементи даху споруди.
Про досвід діяльності ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» розповіла учасникам форуму координатор проекту в області Тетяна Головченко.
Голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко наголосив на необхідності виділення коштів з місцевих бюджетів на співфінансування проектів, що реалізовуватимуться в області за рахунок Державного фонду регіонального розвитку та субвенцій з держбюджету на соціально-економічний розвиток територій.
«Щоб держава й надалі інвестувала кошти в Кіровоградщину, ми повинні переконати, що зацікавлені в цих проектах і готові брати участь у їх фінансуванні, — підкреслив чиновник під час виступу на форумі.

Кіровоградська область.