На Державному підприємстві «Морський торговельний порт «Южний» запрацювала система оформлення суден, що передбачає обмін інформацією з агентами, портовими операторами, контролючими органами паралельно в паперовому й електронному вигляді. Портовики і судновласники отримали можливість застосовувати процедуру «вільної практики», тобто обирати будь-який варіант оформлення. Це дасть змогу додатково обробляти майже 2 млн. тонн вантажів на рік.

Першим судном, яке пройшло оформлення за таким принципом, став газовоз GAS GROUPER (прапор Маршаллових островів). Він зайшов у порт для завантаження аміаком. Застосування «вільної практики» скоротило час непродуктивного простою судна на дві години.

Підготовка до впровадження першого модуля інформаційної системи портового співтовариства тривала майже півроку. Орієнтуючись на напрацювання колег з Одеського морського порту, фахівці «Южного» і центру обробки даних компанії «ППЛ 33—35» здійснили низку адміністративних і технічних заходів щодо організації роботи інформаційної системи обміну електронними документами. Нині «вільна практика» працює в тестовому режимі. Незабаром такою процедурою зможуть скористатися всі судна, які швартуються біля причалів порту.