Депутати Вінницької облради виділили з бюджету три мільйони гривень на фінансування робіт з утеплення житла та придбання енергоефективних засобів опалення приміщень.

 

-- Ми на ділі підтримали рішення уряду про фінансування програми з енергозбереження, яку в народі називають "теплі кредити", -- каже голова Вінницької облради Анатолій ОЛІЙНИК. -- Вважаємо, що місцеві органи влади мають підставляти плече у розв'язанні життєво важливих проблем. Утеплення будинків, перехід на альтернативні джерела їх опалення -- це ті питання, що передбачені в обласній програмі енергоефективності, схваленої депутатами.

 

За словами Анатолія Олійника, вирішення питання альтернативного опалення починали з об'єктів соціальної сфери. Над цим працюють упродовж останніх десяти років. Понад триста таких об'єктів -- школи, дитячі садки, медичні заклади, будинки-інтернати -- вже опалюють не природним газом, а дешевшими джерелами енергії. Найпоширеніші з них -- дрова, тріски, а також звичайна солома. У низці районів використовують електричне опалення.

 

Після прийняття Кабміном програми "теплих кредитів", облрада долучилася до її вирішення на умовах співфінансування. Так, із п'яти мільйонів гривень загального обсягу коштів регіональної програми відшкодовано майже два мільйони гривень. Загалом "теплими кредитами" скористалися майже три тисячі вінничан.

 

Нагадаємо, наприкінці липня Кабмін виділив додатково сто мільйонів гривень на стимулювання фізичних осіб до придбання енергоефективного обладнання та матеріалів для утеплення власних помешкань.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України