На сесії Закарпатської обласної ради першим розглянули питання «Про внесення змін і доповнень до програми «Турбота». Йдеться про виконання доручення Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка про вжиття невідкладних заходів, щоб забезпечити розміщення в санаторіях сімей військовослужбовців, які прибуватимуть з Автономної Республіки Крим. На це з обласного бюджету передбачається виділити 1 мільйон 800 тисяч гривень. Крім цього, на функціонування відповідного штабу додатково передбачено сто тисяч.
За інформацією голови ОДА Валерія Лунченка, за ці кошти на Закарпатті планується прийняти 2 225 осіб із Криму. Додатково Закарпаття може прийняти ще 50 тисяч людей. Для цього необхідно залучити туристичні садиби, готелі, санаторії і бізнес. Робота, за словами керівника області, вже триває.
Депутати Степан Медвідь та Чоба Пейтер порушили питання про засудження вандалізму на Верецькому перевалі щодо монумента, спорудженого на честь 1100-річчя переходу угорськими племенами Карпатських гір, де напередодні увечері його облили сумішшю і підпалили.
Сесія також підтримала ініціативу голови Донецької ОДА Сергія Тарути щодо підписання Меморандуму національної єдності місцевими радами України. Документом місцеві ради декларують готовність узяти на себе відповідальність за підтримання конституційного порядку на всій території України. Меморандумом пропонується також Києву вдатися до децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування.
На завершення голова облради Іван Балога запросив усіх присутніх долучитися до відзначення 75-річчя проголошення Карпатської України.
Голова облради і керівник обласної організації політичної партії «Єдиний Центр» Іван Балога також заявив: «Наша команда в адміністрації зразка СРСР йти не буде. Ми виступаємо за таку модель місцевого самоврядування, яка нині діє в Європі. Виконавчу гілку влади мають формувати громади — на сесіях обласної, районних рад. Така ефективна модель нині діє у сільрадах та містах. Хочу чітко заявити — представники «ЄЦ» не претендують на посади голів РДА, їх заступників, керівників апаратів. Щодо роботи у соціальній та медичній сферах, то наша команда не заперечуватиме». Водночас, на думку Балоги, нова влада робить помилки старої влади при призначенні керівників силових відомств. Громадськість Закарпаття вимагає, щоб на ці посади призначали представників краю.
Ужгород.