На Вінниччині заготівельники «обвалили» ціну на свинину, але тільки в одному селі. Чому?


Спалах африканської чуми свиней, зафіксований у селі Кирнасівка Тульчинського району, призвів до того, що селяни почали масово збувати тварин. Цим одразу скористалися заготівельники. «Більш як десять гривень за кіло не хочуть давати, — розповів у телефонній розмові один з місцевих жителів. — Кажуть, у вас чума. Але ж на ринок цей пан повезе не по десять гривень. От і чухаємо потилиці, як же правильно вчинити — віддати зараз хоча б по червонцю за кіло, чи почекати, поки ця біда піде від нас. А раптом і моя свинка захворіє?! Тоді спалять, і ні копійки не заробиш».


Свині в Кирнасівці, найбільшому селі Тульчинського району, утримуються не тільки на селянських подвір’ях. Майже 800 голів налічується у фермерському господарстві «Подоляк». Саме тут почали хворіти свині на африканську чуму. Цей факт підтвердив керівник управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук:


— Попередній діагноз, який встановили наші фахівці, підтверджено за результатами досліджень у Києві, — каже Григорій Сидорук. — З 25 серпня на фермі загинуло 152 голови свиней. 29 серпня ми знищили 356 голів безкровним методом і спалили туші та весь інвентар. Визначено зони для проведення необхідних карантинних заходів: епізоотичний осередок — безпосередньо ферма, карантинна зона — все село Кирнасівка, а зона нагляду — весь Тульчинський район.


За словами співрозмовника, підлягають забою свині, що утримуються на відстані чотирьох кілометрів від епізоотичного осередку. Таких налічується приблизно 500—600. Це поголів’я того самого фермера.


Під наглядом фахівців свиней доставлять на забій на один з м’ясокомбінатів. М’ясо таких тварин, за словами фахівців, піддадуть спеціальній обробці, яку називають проварювання при високих температурах. У Держпродспоживслужбі повідомили, що вірус африканської чуми завезено з інших регіонів. Сталося це невдовзі після того, як вогнища захворювань було виявлено у сусідніх Хмельницькій і Кіровоградській областях. Нині у Тульчинському районі оголошено 40-денний карантин із застосуванням заходів для боротьби з вірусом африканської чуми.


— Найнебезпечнішим є перші десять днів з моменту виявлення захворювання, — наголошує Григорій Сидорук. — Саме в цей період найбільш можливе поширення вірусу. Тому в Кирнасівці на всіх в’їздах в село встановлено ветеринарно-поліцейські пости. Перевіряється кожен автомобіль. Крім того, наші фахівці проводять обхід домогосподарств селян, які утримують свиней. Оглядаємо тварин. В обійстях не виявлено фактів захворювання свиней. Тому безпідставними є розмови про те, що буде також знищуватися все поголів’я в селі.


План заходів з ліквідації осередку захворювання на африканську чуму свиней та недопущення його розповсюдження на інші райони краю затверджено на засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій облдержадміністрації. «Це перший випадок спалаху такого захворювання в регіоні», — повідомив голова комісії, перший заступник керівника ОДА Андрій Гижко.


Тим часом ситуація із спалахом африканської чуми свиней не позначилася на вартості м’яса на ринках обласного центру. Як і раніше, за кілограм свинини продавці просять від 50 до 85 гривень.