27 серпня минуло 160 літ від дня народження Івана Франка. Ювілейну дату почали відзначати ще з початку року різноманітними культурно-мистецькими заходами і на Галичині, і по всій Україні в місцях, де мав нагоду побувати за життя геніальний поет і філософ. Особливо відзначився в популяризації його життя і творчості створений у складі Музею видатних діячів української культури Музей «Іван Франко і Київ». 

 

Протягом року тут майже щомісячно відбувалися літературно-мистецькі заходи, презентації нових видань, пов’язаних з діяльністю Івана Франка, його родини та оточення. А 27 серпня кульмінаційною подією стало відкриття постійної експозиції, присвяченої Іванові Франкові, у приміщенні Музею Лесі Українки. Виставка, що відкрилась тут, є презентацією майбутнього музею «Іван Франко і Київ». Його колекція, що починалася із чистого аркуша, на сьогодні налічує приблизно 700 експонатів. Усе це завдяки дарувальникам, меценатам. І, звичайно, завдяки завідувачу науково-дослідного відділу «Музей «Іван Франко і Київ» Ларисі Каневській та її тісній співпраці з Львівським національним літературно-меморіальним музеєм Івана Франка, Інститутом літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України, Київським державним інститутом декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені М. Бойчука, Музеєм історії міста Києва. Долучилися до створення майбутнього музею й дослідниця життя і творчості Лесі Українки Тамара Скрипка, директор Інституту франкознавства у Дрогобичі Євген Пшеничний, онук відомого громадського діяча Євгена Чикаленка — Євген Іванович Чикаленко, які передали до фондів чимало цінних видань, меморіальних речей та документів. Копії фотооригіналів надали також зі своїх приватних архівів Роланд Франко, родина Якимовичів, Володимир Подборзький. 


Уперше в Києві представлені унікальні експонати, що розкривають маловідомі широкому загалу сторінки життя та творчості Івана Франка, його родинні зв'язки, творчу співпрацю й дружні стосунки з діячами культури Наддніпрянщини. Київ у житті Івана Франка мав непересічне значення. Тут мешкали його колеги-літератори, тут виходили часописи, з якими письменник активно співпрацював. Тут з’являлись окремими виданнями його твори. Тут письменник зустрів свою майбутню дружину — Ольгу Хоружинську й обвінчався з нею в церкві Колегії Павла Галагана. 


В окремому залі шанувальники творчості Франка можуть оглянути роботи з франківської тематики, подаровані художниками: Андрієм Александровичем-Дочевським, Андрієм Чебикіним, Михайлом Туровським, Катериною Маркуш, Катериною Калініною. Тут же можна погортати сторінки величезної книги з вишитими на її сторінках поезіями Франка. Це восьмимісячний труд вишивальниці з Рівного Олени Мєдвєдєвої.


Відкриття виставки є своєрідною презентацією повноцінного столичного Музею Івана Франка, який планується розмістити в окремому будинку по вул. Саксаганського, 93-б після проведення тут капітального ремонту з архітектурним переплануванням. Маємо велику надію, що після ювілейних заходів ні Міністерство культури України, ні Київська держадміністрація не забудуть про приміщення для музею. 

 


На знімку: першу екскурсію для гостей проводить Лариса Каневська. 


Фото автора.