У рамках програми "Професійна підготовка звільнених в запас військовослужбовців Збройних Сил України та інших силових структур, членів їхніх сімей та сприяння їх працевлаштуванню" у Чернігівському технологічному університеті сіли за парти 39 колишніх військовослужбовців, які пройшли АТО. Їх навчатимуть протягом трьох місяців завдяки допомозі Королівства Норвегія.

Фото надано регіональним медіа-центром
міністерства оборони.

 

-- Програма курсу загалом містить 500 академічних годин, -- розповіла керівник PR-відділу Міжнародного фонду соціальної адаптації Ольга ФІЛІНА. -- Під час навчання слухачі отримають необхідний мінімум знань у рамках програми "Інтернет-технології у бізнесі та WEB-дизайн", а також з ними працюватимуть фахівці відповідної галузі, які поділяться секретами майбутньої професії та допоможуть досконало опанувати нові знання. А після завершення курсу місцева громадська організація "Чернігів європейський" забезпечить працевлаштування слухачів.

 

Як повідомив підполковник Григорій МАЗУР з регіонального медіа-центру Міністерства оборони, слухачі курсу опановуватимуть технології розробки сайтів, вивчатиметься створення шаблонів WEB-сторінок і дизайн у програмах Photoshop та Illustrator, використання кодів HTML. А до кінця курсу слухачі самостійно розроблять сайт типу інтернет-магазину.

 

Перший випуск у Чернігові за цією програмою відбувся навесні поточного року. Тоді учасники проекту вивчали основи підприємницької діяльності. В результаті третина з них змогла знайти роботу чи заснувати власний бізнес.

 

Про результативність навчання свідчить і розповідь колишнього випускника курсів учасника АТО Сергія ЗІБЕРТА:

 

-- Після закінчення курсу навчання я написав бізнес-план власної справи "Черешневий сад". -- Планую, зокрема, висаджувати елітні саджанці черешні, встановити системи крапельного поливу та придбати необхідний для цього транспорт і устаткування. У проекті розрахував необхідні для цього інвестиції, поточні витрати та ризики. Зараз документи за проектом розглядаються в Норвезько-українській торговій палаті. Маю надію отримати початковий капітал та розпочати бізнес.

 

До чернігівців приїдуть ділитися досвідом професори університету NORD (Норвегія). Після спішного складання заліків, іспитів та захисту випускної роботи слухачі отримають свідоцтво державного зразка про підвищення кваліфікації, спільний сертифікат Університету Нурланда та Чернігівського національного технологічного університету, а також спільний диплом Міністерства закордонних справ і Міністерства оборони Норвегії.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігів.

 

Голос України