Представниця США при ООН Саманта Пауер в неділю під час виступу на екстреному засіданні Ради Безпеки ООН назвала дії Росії в Сирії «варварством». «Те, що Росія підтримує і робить, є не контртероризмом, а варварством, — цитує Пауер агентство Reuters. — Замість того щоб допомагати доставляти життєво необхідну допомогу цивільним, Росія та Асад бомбардують гуманітарні конвої та шпиталі».


Натомість постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін звинуватив США у недотриманні умов перемир’я. «Американська сторона фактично розписалася у нездатності вплинути на підопічні їй угруповання і чесно виконати тим самим досягнуті домовленості», — цитує Чуркіна DW. За словами Чуркіна, Москва йшла назустріч США і вмовляла Асада на перемир’я, однак не має наміру робити односторонні поступки в майбутньому.


Перемир’я між офіційним Дамаском та опозицією протрималося не довше тижня. Відтоді, як минулого понеділка армія президента Башара Асада порушила «режим тиші» і відновила наступ на контрольовану опозицією провінцію Алеппо, унаслідок авіаударів, завданих сирійською авіацією за підтримки Росії, загинуло більш як 170 осіб, у тому числі діти.


Минулого тижня місто Алеппо було піддано найінтенсивнішому обстрілу за всю історію сирійського конфлікту. У місті було пошкоджено три з чотирьох водонапірних станцій, які належать сирійській гуманітарній організації «Білі шоломи». Після того як стало відомо, що сирійська авіація скидає на густонаселені райони бетонобійні та запалювальні бомби, Франція, США та Велика Британія зажадали негайного скликання Ради безпеки ООН. А прес-секретар Генерального секретаря Пан Гі Муна озвучив його заяву, в якій, зокрема, йшлося: «Судячи з усього, систематичне застосування таких видів невибіркової зброї в густонаселених пунктах може кваліфікуватися як військові злочини».


У неділю Генсек, виступаючи в ООН, також назвав «варварством» застосування в Алеппо бетонобійних авіабомб і наголосив, «що лікарні та школи через бої часто можуть функціонувати тільки в підвалах. Ці бомби не лише руйнують бункери, вони вбивають людей, які шукають останній притулок для втечі, який ще залишився», —— цитує dp.