Без свідомості, з численними травмами, переломом гомілки ноги і плечового суглоба  машина швидкої допомоги доставила в лікарню 15-річного Андрія Погребняка, учня профтехучилища з райцентру Крижопіль на Вінниччині. Він постраждав від удару локомотива швидкого потяга Одеса — Москва. За мить до наближення состава хлопець зіштовхнув з рейок на два роки старшого товариша Віталія. Той сів на колію, щоб покінчити життя через нерозділене кохання.

 

Дотепер кричить «Зійди з колії!»


Надзвичайна подія сталася на станції Крижопіль. Названий поїзд тут не зупиняється, тільки трохи зменшує швидкість. «Швидку допомогу» для постраждалого викликав врятований товариш. Після того як лікарі повернули юнака до тями, його відправили до Вінницької обласної дитячої лікарні. Хірурги вже виконали дві операції. Попереду ще декілька оперативних втручань. Хлопець постійно у напівсонному стані, марить, кричить, намагається зірватися. Лікарі пояснюють такий стан пережитим сильним стресом. Біля ліжка постійно чергує мати Ліля і бабуся Варвара. Пані Ліля розповідає, що син не обходиться без знеболювальних і заспокійливих препаратів. За їхніми словами, врятований Віталій ще не переступав поріг палати.


— Про те, що син у лікарні, мені повідомила мати врятованого ним Віталія, — каже жінка. — Ми з одного села Велика Киріївка, це в Бершадському районі. Діти навчаються в одному училищі. Я здивувалася, чому вона прийшла так пізно, було вже по десятій вечора. Гостя не стала пояснювати, що сталося. Набрала телефон когось із училища і хтось із адміністрації підтвердив цей факт. Коли я запитала, що сталося, то почула жахливу історію. Зрозуміла, що тільки дивом мій син не опинився під поїздом. Так само, як і односельчанин Віталій, якого він рятував.


У той же вечір жінка поїхала в училище. Там їй розповіли історію, про що раніше говорили по телефону. Земляк її сина Віталій посварився з дівчиною. Через це вирішив піти під поїзд. Залізнична станція недалеко від училища. Він сів на рейки і став чекати. Все це бачили хлопці, які були в той час з ним. Ті просили не робити дурниць, однак Віталій не зважав на їхні умовляння. Коли з-за повороту стало видно світло локомотива, Віталій залишався сидіти на рейках. Ще мить — і він опинився б під колесами. Андрій вистрибнув на колію і силою зіштовхнув товариша.


— Це все через мене, це я у всьому винен, — мати Андрія повторює слова, які почула від Віталія. Незважаючи на це, сім’я врятованого не поспішає допомогти у лікуванні свого рятівника. «Мені кажуть, що можуть надати половину суми, витраченої на лікування, — розповідає мати постраждалого. — Син ні за що постраждав, врятував життя, а вони ще торгуються! Я б ніколи не взяла від них грошей, якби мала свої. Але я одна виховую двох дітей, дома без мами залишилася молодша донька-другокласниця. Нема жодної можливості оплатити лікування».


— Ні я, ні мій син не будемо з вами говорити, — такими словами відповіла по телефону на дзвінок кореспондента «Голосу України» мати врятованого хлопця. — У нас стрес, нам не до розмов.


Захоче — стане футболістом


Завідувач травматологічного відділення Вінницької обласної дитячої лікарні Сергій Антонець:


—15-річного пацієнта доставили з відкритими переломами — плечової кістки руки і гомілки ноги, з численними травмами на тілі. Уже провели дві операції, попереду ще декілька оперативних втручань. Вони залежатимуть від того, як протікатиме процес загоювання ран. Йому будемо ставити або пластину, або апарат зовнішньої фіксації. Зараз пацієнт знаходиться на скелетному витягуванні. Добре, що нема травми голови, так само не пошкоджено внутрішні органи. Найбільше удар прийшовся у ногу і плече. Зараз він у стані середньої важкості, при свідомості, розмовляє, поводиться адекватно. Емоційна поведінка пояснюється пережитим сильним стресом. На 90 відсотків упевнений, що піднімемо його на ноги, і він почуватиметься добре, захоче — може стати футболістом. Якщо все буде добре, то про ніякі імпланти чи протези не доведеться вести мову.

Вінницька область.


Фото автора.


P. S. Хто має можливість допомогти сміливому юнаку коштами на лікування, повідомляємо номер картки його бабусі: ПриватБанк 4149 4978 5574 7889 Юраш Варвара.

 

Мати постраждалого Андрія пані Ліля день і ніч біля ліжка сина.