Такими карантинними заходами на Хмельниччині намагаються зупинити поширення африканської чуми свиней, котру днями виявили у Летичеві. Як розповів в. о. начальника управління Олександр Садов’юк, загибель семи свиней зафіксовано в одному з домогосподарств райцентру. Результати проведених досліджень підтвердили, що в патологічному матеріалі від однієї свині виділено ДНК вірусу АЧС. В осередку виникнення інфекції було забито чотири тварини, яких спалили на скотомогильнику. Довелось також демонтувати дерев’яний сарай та провести дезінфекцію на подвір’ї.


Щоб запобігти поширенню хвороби, у районі провели позачергове засідання районної надзвичайної протиепізоотичної комісії, де встановили карантинні обмеження для Летичева. При цьому визначено межі зони захисту та зони нагляду, розгорнуто роботу шести ветеринарно-поліцейських постів санітарного контролю та спеціальної обробки із дезбар’єрами. На них організовано цілодобове чергування спеціалістів ветеринарної медицини, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної поліції. Здійснюється обробка автомобілів спецрозчином. На всіх постах контролюється переміщення тваринницької продукції та живої худоби.


У Летичеві діють шість груп, які проводять подвірний обхід, здійснюють клінічні огляди та перепис поголів’я. Із чотирьох тисяч дворів уже перевірено понад три тисячі.


Для проведення усіх карантинних та попереджувальних заходів із районного та місцевого спеціальних резервних фондів виділили кошти на придбання пального, дезактиваційних засобів, інші заходи.
Водночас спеціалісти Держпродспоживслужби перевіряють заклади громадського харчування та торгівлі, чи мають вони належні документи на продукцію, що реалізується. У райцентрі припинено роботу продовольчого ринку.


Заступник голови ОДА Володимир Кальніченко розповів, що в області розробляється план проведення навчань з розгортання першочергових заходів у декількох районах області, щоб відпрацювати ефективну взаємодію всіх ланок: «Маємо бути готовими до того, що ситуація може повторитися у будь-якому населеному пункті і в будь-який момент. Тільки так ми зможемо не допустити поширення цієї хвороби на території області».


До речі, під час проведення карантинних та попереджувальних заходів, пов’язаних із зупиненням поширення АЧС, на околиці Летичева було виявлено звалище скелетів, шкір та голів свиней. Інформацію оприлюднили під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при РДА. Після цього співробітники Держпродспоживслужби в області провели перевірки трьох забійних пунктів, розташованих у райцентрі, щоб встановити, хто вивіз відходи на несанкціонований скотомогильник. Обстеживши його, спеціалісти Хмельницької регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини та Летичівської районної державної лікарні ветеринарної медицини вирішили утилізувати виявлені відходи. Залишки свиней спалено, оброблено гарячим розчином каустичної соди та закопано на двометрову глибину. Усю прилеглу територію продезінфіковано.


Щоб знайти тих, хто заніс збудника чуми свиней у район та забруднив територію тваринними рештками, надіслано звернення в райвідділ Національної поліції та в управління СБУ. Тривають перевірки інших скотомогильників, звалищ та лісових масивів.



Хмельницька область.