До 2022 року учнів спеціальних шкіл для дітей із затримкою психічного розвитку поступово переведуть до інклюзивних класів загальноосвітніх навчальних закладів. Відповідну постанову затверджено на засіданні Кабінету Міністрів України.


Як повідомляє прес-служба МОН, з 1 вересня 2017 року буде припинено набір учнів до підготовчих та перших класів спеціальних шкіл (шкіл-інтернатів). Натомість держава має створити умови для цих дітей у спеціальних чи інклюзивних класах загальноосвітніх навчальних закладів. До 2022 року всі діти, які навчаються в спеціальних школах (школах-інтернатах) для дітей із затримкою психічного розвитку, поступово перейдуть до загальноосвітніх шкіл.


У міністерстві переконані, що це допоможе забезпечити рівний доступ до якісного навчання дітям з особливими освітніми потребами, сприятиме їхньому успішному розвитку та соціалізації. Крім того, вони отримають можливість здобувати освіту, проживаючи в сім’ї.


Перед тим як перейти до загальноосвітніх закладів, ці діти навчатимуться у спеціальних підготовчих класах. Педагогічний процес у звичайних школах має бути побудований на основі особистісно орієнтованих методів навчання, з урахуванням індивідуальних особливостей пізнавальної діяльності таких дітей.


Світовий досвід свідчить, що такі заходи сприяють не лише формуванню толерантного та відкритого суспільства, а й кращому навчанню та розвитку дітей із особливими освітніми потребами.