У Житомирському державному університеті імені Івана Франка відбулося вручення літературної премії Валерія Шевчука. Заснована вона навчально-науковим інститутом філології та журналістики цього вишу для відзначення письменників, книги яких були визнані кращими за підсумками попереднього року. Це перша премія в нашій країні на честь відомого українського літератора, який продовжує активну творчу й наукову діяльність.

 

За підсумками 2015 року кращою визнано книгу лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, відомого українського письменника Григорія Гусейнова "Одіссея Шкіпера та Чугайстра". Її жанр автор визначив так: "Окупаційний роман". Книга, як сказано в анотації, "засвідчує відому істину, що жити ізольовано від світу, охопленого безжалісною, нещадною війною, не вдається нікому. Це драматична, з елементами фантастики, історія двох юнаків та собаки на ім'я Чугайстер, що розгортається у степовому українському місті в часи німецької окупації".

 

"Я був обома руками за те, щоб премію отримав саме цей твір. Я гордий за таких продовжувачів української літератури, яка має бути чистою, а не спаплюженою словами нецензурної лексики", -- сказав Валерій Шевчук. Він вручив Гусейнову диплом і відзнаку -- статуетку із зображенням візитівки Житомира -- скелі над Тетеревом, яка має назву Голова Чацького.

 

Оксана ЛУК'ЯНЕНКО.

 

Житомир.

 

Голос України