За участю Президента України Петра Порошенка у Стрийському районі запустили свердловину на Колодницькому газовому родовищі. До кінця року дебіт газу становитиме 30 тисяч метрів кубічних на добу, а в наступного -- зросте втричі. Видобутий газ дасть змогу обігрівати одне невелике місто.

 

Як розповів "Голосу України" директор з розвитку компанії "Нордік" Тарас Федак, пошукова свердловина Колодницька-1 була пробурена в квітні. За короткий час поряд з'явилися ще дві бурові вишки. Промисловий газ виявлено в усіх трьох свердловинах. На родовищі встановили підготовчу установку і добутий газ, який значно дешевший від "газпромівського", після очистки потрапляє до магістрального нафтопроводу.

 

Бурильні роботи виконала компанія "Горизонти", в якій працює 113 чоловік. Середня зарплата в колективі -- понад 10 тисяч гривень. Інвестиції у видобуток газу становлять понад 80 мільйонів гривень. За минулий рік ця компанія заплатила маже 25 мільйонів податків і соціальних внесків.

 

У вітальному слові Президент України Перо Порошенко зазначив, що Україна змогла диверсифікувати джерела енергопостачання, а тепер робить пріоритетним розвиток українського газовидобування, причому не монополізуючи цей сектор економіки через будь-які державні преференції. Влада повернулася обличчям до справжніх українських інвесторів.

 

Богдан КУШНІР.

 

Львівська область.

 

Голос України