Нещодавно у Чернігові відкрився Центр "Ресурс". Непримітний приватний будинок в мікрорайоні Лісковиця з українським прапором біля паркану обіцяє стати потужним реабілітаційним центром для учасників АТО. Міська рада надала волонтерам це приміщення, а вони занедбаний будинок перетворили на затишну садибу. Тут будуть проходити психологічну реабілітацію, масаж, сеанси у флоат-камері та заняття на апараті "Сухожил".

 

Організатори стверджують: завдяки виробленій методиці за два тижні психологічної і фізичної реабілітації бійці, які після повернення з фронту відчували себе пригніченими, буквально таки повертаються до повноцінного мирного життя.

 

Скажімо, винахід чернігівця Миколи Муравейника "Сухожил" за місяць тренувань дає таку силу, що навіть жінка зможе гнути цвяхи.

 

"Беремо групу десь на 10 людей на 14 днів. У нас є комплекс занять: це "Сухожил", 8 масажів, 8 флоат-камер і психологічна реабілітація. Все це вкупі і дає результат -- стверджує голова громадської організації "Ресурс" Світлана Ющенко. Вона зауважує, що "афганський синдром" (в Америці був "в'єтнамский") є у тих, хто пройшов жахіття війни. Тільки в Черинігові три воїни АТО покінчили життя самогубством, а багато хто ж ветеранів п'є, руйнуються сім'ї, страждають діти.

 

Світлана Ющенко стверджує, що путівки у санаторії мало що дають, адже там воїнами, як правило, ніхто не займається. А їх центр повертає хлопців до життя.

 

До речі, в центрі ветерани війни на Донбасі власними силами збудували альтанку та зробили музей із артефактами українсько-російської війни. Це також допомагає осмислити війну і звільнитися від її пут.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігів.

 

Голос України