Паводок на Закарпатті минає. Отже, кризових ситуацій бути не повинно, запевняють в облдержадміністрації. Однак стихія оголила ще й такий момент, як "експорт" сміття до сусідів. За хвилину Тиса несла від нас до Угорщини до ста пластикових пляшок.

 

-- Теперішній паводок знову показав закордонним сусідам нашу "європейськість" у плані утилізації сміття, -- заявив голова ОДА Геннадій Москаль. -- Заступник уповноваженого уряду Угорщини з прикордонних вод висловив офіційне застереження нашим водникам щодо непотребу, який прикордонні області цієї країни отримали в "подарунок" від Закарпаття разом із паводковими водами.

 

За словами очільника області, таке застереження, найймовірніше, буде отримано й від словаків за "експорт" сміття по ріці Уж. Це той непотріб, який мешканці найперше гірських районів викидають біля хат, у лісах, на берегах потоків і річок, а потім велика вода зносить усе в русла й несе до країн ЄС. Але коли влада ініціює будівництво сучасних сміттєпереробних заводів, які здатні переробити відходи й генерувати електроенергію чи тепло, люди провалюють ініціативу на громадських слуханнях, виходять на акції протесту і готові блокувати дороги. Тож, сподівається голова ОДА, настав час і цій проблемі покласти край.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України