Надія Косміаді — дочка відомого в Україні та за її межами художника Георгія Косміаді. На початку Другої світової війни разом із батьками вона переїхала з Рівного до німецького Гамбурга. Прожила за кордоном 77 років. А тепер 93-літня жінка вирішила повернутися на рідну землю, щоб тут довершити свою заповітну справу — облаштування музею, пов’язаного із творчістю її батька.


Художник Георгій Косміаді у Рівному прожив третину свого життя: з 1916-го по 1940 рік. Тут він викладав малювання у п’яти гімназіях міста. Організовував творчі гуртки, разом зі своїми учнями ставив театральні вистави, малював декорації, виготовляв костюми, ініціював творчі та літературні вечори. Навколо нього гуртувалася обдарована молодь Рівного. Справжнім тріумфом стала участь учнів Косміаді у Всесвітній виставці дитячих робіт у Парижі у 1937 році. Там рівняни були удостоєні найвищих нагород.


А власний творчий доробок Георгія Косміаді неймовірний — понад 5000 картин. Видатного художника, який емігрував до Німеччини й прожив там майже три десятиліття, знає вся Європа. Знає, зокрема, і завдяки популяризаторській діяльності його дочки. Не так давно вона передала у культурний фонд України півсотні батькових робіт.


Надія Георгіївна за часів незалежності України неодноразово навідувалася у край, який надихав батька на творчість і який він вимушений був залишити через переслідування. Привозила сюди картини художника, вручала премії імені Георгія Косміаді, випускала двотомник спогадів та роздумів.


А ще разом із чоловіком приїздила на прем’єру фільму «Кавалери», знятого про її життєвий шлях. Нещодавно Надія Георгіївна овдовіла, після чого остаточно вирішила переїхати на проживання в Україну.

Млинів Рівненської області.