На І Львівському екологічному форумі у Національному лісотехнічному університеті 10—11 листопада цього року обговорили шляхи виконання Паризької угоди щодо клімату та кроки місцевих громад у розв’язанні глобальних екологічних проблем.

 

 


Уперше науковці та працівники міськради, які виступили організаторами форуму, спільно намітили плани, як зробити рідне місто комфортнішим для його мешканців та привітнішим для гостей.


Ректор Львівського національного лісотехнічного університету професор Юрій Туниця і міський голова Львова Андрій Садовий висловили своє бачення важливих завдань, що випливають з Паризької угоди про зменшення викидів парникових газів та переадресування коштів з індустрії видобутку корисних копалин на проекти альтернативних джерел енергії.


Виконання цієї угоди для України означає, що наші міста мають будувати енергетичну стратегію із врахуванням викликів часу. Паризька угода бере в лещата нашу антиекологічну економіку.


— Я не знаю, як ми впораємося з новими викликами, бо треба бути наполегливими, щоб влада не зійшла з цього шляху, — сказав професор Юрій Туниця. — На нас чекає, по-перше, модернізація технологічної бази і технології, перехід на абсолютно нову технологічну економіку. По-друге, ми повинні працювати над збільшенням лісистості території. Ці два фактори визначальні в Паризькій угоді.


Саміт ООН 2015 року схвалив цілі сталого розвитку. Серед них — подолання бідності, чиста вода і належні санітарні умови, співпраця заради досягнення цілей — загалом 17 пунктів. І вирішальна роль у їх реалізації належить містам і місцевим громадам.


Виникає запитання: як виконати поставлені завдання, адже часто немає коштів, немає можливостей?


— Коли підпалили львівське сміттєзвалище, ми побачили, якою критичною є ситуація у нашій країні, — казав з трибуни екологічного форуму міський голова Львова Андрій Садовий. — Майже п’ять відсотків країни перебуває під різними звалищами і полігонами. Це критично багато. Цю тему ніколи глобально не порушували. Завдяки Львову вона стала надзвичайно актуальною.


Далі Андрій Садовий зупинився на конкретних кроках, які заплановано зробити у Львові найближчими роками. У місті незабаром збудують перший в Україні завод з глибинної переробки відходів. Це має бути надсучасний завод. Нині туристи приїжджають до Львова на екскурсію оглядати пам’ятки історії та архітектури, а міський голова хоче, щоб вони ще вивчали досвід, як тут працюють з відходами.


За кожним з важливих напрямів, починаючи з води і закінчуючи повітрям, Львів розробив конкретні програми. Ще з 2006 року тут мали амбітну мету — відкрити завод, який би переробляв велику кількість намулу, що утворюється після очищення стоків. І таке підприємство запрацює наступного року. Одночасно з переробкою намулу вироблятимуть електроенергію, яка використовуватиметься Львівводоканалом.


У найближчих планах Львова — оновити на 75% громадський транспорт, віддаючи перевагу електротранспорту. Ще одна мета — довести протяжність велодоріжок до 260 кілометрів і охопити ними все місто.


Учасники екологічного форуму взяли участь у відкритті першого в Україні заводу, який запровадив європейську технологію переробки люмінесцентних ламп ДП «Бондарівка» (на знімку). Лінію запустили ще торік, але тільки нещодавно отримали ліцензію на переробку.

 


— Дуже важливо, що ця альма-матер — лісотехнічний університет — максимально включилась у процеси співжиття зі Львовом, а міська рада з радістю підтримає найкращі ідеї, як зробити наше життя комфортнішим, — підсумував співпрацю Андрій Садовий.



Львів.


Фото Євгена КРАВСА.