Інформація про «візит» прокуратури до Львівської міської ради сколихнула все місто. Але лише на кілька годин. Після того як обидві сторони обмінялися заявами, стало очевидно, що не все так однозначно у цій історії.

Слідчі Генеральної прокуратури разом із представниками Національної поліції прийшли до Львівської міськради і жодного опору не відчули. Керівництво міста на оперативній нараді розпорядилося видати всі документи, на вилучення яких дав дозвіл Печерський районний суд Києва. Ішлося про земельну ділянку площею 30 гектарів, яку нідерландській компанії СТР під індустріальний парк продало місто. Досудове розслідування дійшло висновку, що чиновники міськради, зловживаючи службовим становищем, продали землю за заниженою ціною. За ринкової вартості 140 мільйонів гривень Львів отримав лише 52 мільйони. І ось тепер розслідування має дати відповідь на всі запитання.


Історія ця розпочалася ще 2013 року, коли у львівській промисловій зоні Рясне-2 виділили ділянку під індустріальний центр. Було оголошено конкурс. Переможцем стала відома нідерландська фірма, яка в Європі впроваджувала вже кілька проектів, а у Львові вона планувала створити 3000 робочих місць.


Міський голова Львова Андрій Садовий вважає, що це було великим досягненням — залучити відому європейську фірму, коли у країні економічна криза, корупція і війна. «Нам нема чого боятися, — прокоментувала ситуацію начальниця юридичного управління міськради Гелена Пайонкевич. — Усі документи слідчі отримали добровільно. У жодному кабінеті обшук не проводився. Тим паче, що всі рішення щодо цієї земельної ділянки ухвалювалися публічно, їх було опубліковано на сайті міськради. Що стосується нідерландської СТР, яка перемогла в конкурсі, то зазначу, що в усіх країнах Європи цій компанії земельні ділянки передавали безплатно. Вона успішно реалізувала низку проектів у Чехії, зокрема, з будівництва ІТ-парку. Це нормальна компанія, яка має бажання працювати зі Львовом».


Повідомлення Генпрокуратури про обшуки у Львівській міськраді голова міста Андрій Садовий прокоментував так: «Сьогоднішні дії — найкраща відповідь на питання, чому в Україну не йде інвестор. Ми провели відкритий конкурс, переконали інвесторів вкласти гроші в Україну. Сьогодні нам передали привіт з минулого».


У перепалку втрутився Генеральний прокурор Юрій Луценко, який порадив Андрієві Садовому: для того щоб залучити інвестора і законно заохотити його меншою ціною, треба було винести на розгляд міськради пропозицію знизити ціну.


«Саме міськрада, а не Садовий може змінити своє ж рішення від 25 грудня 2014 року про базову середню ціну квадратного метра землі у місті величиною 423 грн.», — написав на своїй сторінці у Facebook Юрій Луценко.


Після того як обидві сторони обмінялися заявами і ситуація прояснилася, інтерес до земельної історії у віддаленій промзоні Львова пропав. Місцевих бізнесменів ця ділянка особливо ніколи не цікавила, а три тисячі робочих місць — для Львова помітна подія. Тож багато хто вважає, що це, мовляв, плата Андрію Садовому за непоступливість у політичних питаннях «Самопомочі».



Львів.

коментар

 

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Сергій КІРАЛЬ:


— Земельна ділянка для потреб розвитку індустріального парку в промзоні Рясне-2 продавалася на підставі вимог Земельного кодексу з довгострокової оренди, на основі звернення інвестора та оцінки експерта, а не базової оцінки в 423 грн. Це положення містобудівельного законодавства. Для визначення цієї вартості експерт враховує низку факторів, зокрема, поточну економічну ситуацію, наявність попиту, інфраструктури в конкретному районі міста, стратегію розвитку території.


Заява Генпрокурора — це доказ політичного замовлення та вибірковості в роботі нереформованої Генпрокуратури. Земля для потреб промисловості, створення індустріальних парків у більшості країн-сусідів, з якими ми конкуруємо за капітал та інвестиції, часто надається взагалі безплатно, оскільки кошти повертаються з доходів від податків та зборів, за рахунок створення робочих місць на підприємствах і в суміжних галузях.