Фестиваль "Закарпатське божоле-2016" в Ужгороді три дні -- з п'ятниці до неділі -- тривав у відреставрованих винних підвалах ХVІІІ століття "Совине гніздо".

 

На знімку:

 

підвали "Совиного гнізда"
під час свята

 

Фото надано
прес-службою міськради.

 

Прелюдією до цього навдивовижу гарного, родинного, легкого й веселого свята стала четвергового вечора костюмована хода центром старовинного Ужгорода й відкриттям першої бочки цьогорічного молодого вина. Його, за давньою виноробською традицією, пролили на землю на знак вдячності за добрий урожай.

 

На "Божоле-2016" вина цьогорічного збору представили майже сорок майстрів Закарпаття з низинних районів. Тут було все, що душа забажає: вина білі, рожеві, червоні, сухі, десертні, гарячі із запахущими приправами, горілки-паленки різних видів і сортів; бринза, мед, солодощі, м'ясо, ковбаси, шашлики, бограч й інші супи, картопля варена, смажена, печена... І все -- домашнє, все вирощене й вироблене працьовитими руками краян.

 

Тому не дивно, що на цей -- уже традиційний фестиваль -- приїздить чимало киян, людей із інших регіонів України, з-за кордону. Гарного настрою додавала музика, виступи молодих виконавців та суха й тепла ужгородська осінь...

 

Приємно вразила справжня щедрість виноробів -- вони радо пригощали хлопців у камуфляжі і волонтерів Руху підтримки закарпатських військових.

 

Василь НИТКА.

 

Ужгород.

 

Голос України