За три мільйони сто тисяч гривень, виділених Чернігівською обласною радою, придбано мамограф для онкологічного диспансеру. Досі у профільному закладі області був лише один такий прилад. До того ж він працював на плівці, тож затратні матеріали лягали фінансовим тягарем на пацієнтів, що й так обтяжені хворобою.

 

У пам'яті нового апарата можуть зберігатися дані до 40 тисяч результатів обстежень жінок, а продуктивність його роботи -- від 5 тисяч, якщо роздруковувати, і до 10 тисяч досліджень на рік, якщо дослідження проводиться скринінговим методом, тобто при збереженні його результатів в електронному вигляді.

 

Іще чотириста тисяч гривень, які вдалося зекономити завдяки тендерному відбору пропозиції при купівлі мамографа, планують спрямувати на придбання лапароскопічного обладнання для оперативних втручань. На півтора мільйона з виділених громадою області коштів уже закуплено хіміотерапевтичні препарати.

 

Крім цих коштів, для потреб онкохворих області цього року було залучено ще чотири мільйони гривень із Державного фонду регіонального розвитку. Їх призначення -- реконструкція приміщень поліклінічного та ремонт даху радіологічного відділень онкодиспансеру.

 

Плани на наступний рік ще масштабніші -- обладнати радіологічне відділення лінійним прискорювачем. Цей комплекс приладів, який, зокрема, виконує функції томографа і так званого "кібер-ножа", забезпечуватиме пацієнтам необхідне до- і післяопераційне лікування, здійснюватиме сучасну високоточну променеву терапію.

 

Новинка має на меті також стратегічну мету, пов'язану з російсько-українською війною. Справа в тім, що вже 2018 року треба проводити заміну активних елементів старого променевого обладнання. А воно виробляється тільки в країні, яка веде з нами війну.

 

Вартість проекту зі встановлення в Чернігові сучасного лінійного прискорювача -- майже 90 мільйонів гривень. Окрім обладнання, яке необхідно придбати, для нього треба збудувати й спеціалізовані приміщення.

 

Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч на представленні нового мамографа зазначив, що переоснащення онкологічного диспансеру -- пріоритетне завдання для області. Адже коли запрацює весь запланований комплекс -- це матиме тривалий позитивний вплив на здоров'я жителів усього регіону. І що важливо, як запевнив голова виконавчої влади області, для мешканців області лікування на новому обладнанні буде безплатне.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігів.

 

Голос України