Систему "Безпечний перехід" випробовують у Вінниці: коли пішохід ступає на "зебру", автоматично вмикається світло, що його дає сонячне енергія. Електронну систему для освітлення в темну пору доби нерегульованих пішохідних переходів розробили на місцевому підприємстві "Промавтоматика". І це не єдина енергоощадна розробка цих фахівців.

 

На знімку:

 

пристрій "Безпечний перехід"
корисний та економний

 

Фото
з сайту Вінницької міськради.

 

Перший "Безпечний перехід" випробовують на одному з пішохідних переходів на проспекті Юності в обласному центрі. Як пояснили на підприємстві, спеціальна оптика спрямовує промінь світла безпосередньо на місце переходу, що робить пішохода добре помітним у темну пору доби. По-друге, регулятор вмикає підсвічування тільки тоді, коли до "зебри" наближається людина. На підприємстві стверджують, що в Україні немає аналогів їхній системі, вона перша в Україні.

 

Ознайомившись з новинкою, міський голова Вінниці Сергій Моргунов зауважив, що розробка не тільки підвищує безпеку пішоходів, а й дає можливість економити електроенергію. "Така продукція, безперечно, корисна для нашої територіальної громади, -- наголосив Сергій Моргунов. -- Міська влада налагодить співпрацю з підприємством у плані її придбання і встановлення насамперед у місцях найбільш інтенсивного руху транспорту, а також біля навчальних закладів та дитячих садків. Надалі забезпечимо всі пішохідні переходи в місті новою системою".

 

Ще одна корисна розробка фахівців "Промавтоматики" -- терморегулятор "Розумне тепло". Прилад встановлюється у системах опалення (газового чи електро-) і автоматично спрацьовує, коли господарів немає вдома, частково знижуючи температуру обігріву приміщення. Є декілька модифікацій пристрою. Одна з них забезпечує регулювання температури повітря у приміщенні через Інтернет.

 

Багатьох споживачів може зацікавити ще й прилад під назвою "Диференційований облік енергії". З його допомогою можна протягом доби записувати показники споживання електрики. Дані можна отримувати на гаджети. Визначивши години-пік споживання, людина матиме можливість регулювати витрати електроенергії.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінниця.

 

Голос України