Всеукраїнська акція «Велика українська хода» дісталась і П’ятихаток. У центрі міста біля площі Героїв Майдану, у двох кроках від Алеї пам’яті загиблих в АТО, по периметру розгорнули прапори з різних куточків України. А поруч стояв стіл із синьо-жовтим стягом, на якому всі охочі п’ятихатці могли залишити власні написи, щоб потім він так само крокував країною.

 

Акцію на честь Героїв Майдану та воїнів АТО проводить волонтерка-киянка Катерина Валевська, яка започаткувала її ще 2014 року. Головною ідеєю стало єднання України заради миру, щоб силою думки і силою молитви зупинити війну.


— Вночі я виїхала із зони АТО, о четвертій ранку була у Дніпрі, а о сьомій сорок — у П’ятихатках, — розповідає Катерина. — З 8 серпня вже 127 днів рухаємося зі сходу на захід, а 23 жовтня ми підняли 240 прапорів на найвищій точці країни — на Говерлі, щоб попросити в Бога миру для України. Також було передано 100 прапорів музею Гуцульщини, який розташовано в місті Верховина Івано-Франківської області.


Волонтерка повертається з маріупольського напрямку, де була всього в кілометрі від так званої сірої зони. До кінця грудня планує дійти до Києва, де хоче організувати фотовиставку «Обличчя війни». Також свої враження від побаченого і почутого в різних куточках країни ввійдуть у її власну книгу, що матиме назву «Під небом України».


Катерина Валевська задоволена тим, що до неї підходять звичайні люди, розпитують, висловлюють бажання і собі долучитися до акції. Активістка радіє, що біля неї майже цілий день перебувають небайдужі мешканці П’ятихаток: один з них — колишній «айдарівець», а також дві мами місцевих загиблих бійців АТО. Одна з них — мати Олександра Колотвіна — ставиться до волонтерки як до близької людини, домовляється, що назавтра вони обов’язково побувають на могилі її сина.


А поки жінки розмовляють і фотографуються на згадку, до столу з прапором підходять люди, беруть чорний маркер і залишають хто просто свій підпис, а хто, як старшокласники міських шкіл, побажання нашим воїнам повернутися живими.

Дніпропетровська область.


Фото автора.