Вандали вночі 10 січня поглумилися над пам'ятником знищеного у 1944 році гітлерівцями польського села Гута Пеняцька у Бродівському районі Львівської області. Відео розбитого і розмальованого свастиками постаменту одразу виклали в соціальних мережах і розтиражували російські ЗМІ.

 

"Дії вандалів на українській території не просто схожі до вандалізму, який протягом останніх місяців ми спостерігали на українських цвинтарях у Польщі. Вони аналогічні і мають ту саму мету -- розпалювання війни пам'ятників, -- прокоментував ситуацію голова Українського інституту національної пам'яті історик Володимир В'ятрович.

 

Пам'ятник у Гуті Пеняцькій відкрили в 2009 році на місці села, де за наказом гітлерівців через провокації радянських партизанів знищили понад 500 жителів.

 

Представники громадськості Львівщини одностайно назвали цей акт вандалізму провокацією, спрямованою на погіршення україно-польських стосунків.

 

Галичина вже пережила війну пам'ятників у перші роки незалежності, коли на українській землі за вказівкою Москви підривали й нищили місця національної пам'яті.

 

Богдан КУШНІР.

 

Львівська область.

 

Голос України