Львівське сміття - у Прилуках!..

 

У районі залізничного вокзалу Прилук, біля колишньої бази ПМК-237, виявлено гору сміття. Проаналізувавши чеки з пакетів, що були в ньому, правоохоронці встановили: сміття приїхало зі Львова. Поліція відкрила кримінальне провадження, інформує наш чернігівський власкор Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

ТИМ ЧАСОМ

 

Міський голова попереджає про екологічну небезпеку

 

Комісія з надзвичайних ситуацій міста Львова офіційно звернулась до органів державної влади всіх рівнів із закликом допомогти вирішити критичну ситуацію.

 

Після підпалу Грибовицького сміттєзвалища тверді побутові відходи за домовленістю вісім місяців вивозили на полігони різних регіонів країни. Нині понад 400 майданчиків переповнені. Перевізники не мають куди вивозити сміття. Полігони з різних причин відмовилися продовжувати угоди. Машини з львівським сміттям у центральній Україні зупиняють і повертають назад, хоча є домовленості з окремими полігонами. Тому було скликане засідання комісії з надзвичайних ситуацій, після чого міський голова Львова Андрій Садовий виступив з відкритим зверненням до влади, зарубіжних міст-партнерів та представників посольств, щоб вони поінформували про критичну екологічну ситуацію та її наслідки.

 

"Ми звертались в усі можливі інстанції, аби місту допомогли з доступом до полігонів тимчасового вивезення сміття до моменту побудови сміттєпереробного комплексу. На жаль, нам один за одним закрили всі можливості, -- каже Андрій Садовий. І додає, що причиною такої безпрецедентної ситуації стала принципова позиція "Самопомочі" в парламенті. Це питання, які мають характер національної безпеки та конституційного ладу в країні. Зокрема, це особливий статус Донбасу та вибори на окупованих територіях на умовах Кремля.

 

Минула доба після засідання комісії з надзвичайних ситуацій і безпрецедентного звернення міського голови. Поки що жодної реакції не надійшло.

 

У четвер критичну ситуацію із вивезенням сміття розглянула сесія Львівської міськради. Прийнято рішення про створення п'яти тимчасових майданчиків для брикетування сміття у кожному районі. Департамент економічного розвитку зобов'язали виділити кошти для спеціалізованого обладнання, на якому будуть пресувати і обгортати плівкою тверді відходи. Заплановано також у цьому році розпочати будівництво заводу з глибинної переробки сміття.

 

На сесію увірвалася група молодиків, які спробували перешкодити голосуванню, але у Львові вже навчилися протидіяти навіть таким радикальним замовним акціям політичних опонентів, які спекулюють на проблемі вивезення сміття. Голосування відбулося. Тепер місто отримало законні підстави відкрити майданчики для брикетування і перевантаження сміття.

 

Богдан КУШНІР.

 

Львів.

 

Голос України