Президент України Петро Порошенко продовжує проводити низку двосторонніх перемовин у Давосі, де він бере участь у Всесвітньому економічному форумі. Зокрема, він мав блок зустрічей із європейськими лідерами: з віце-президентом Єврокомісії з питань євро та соціального діалогу Валдісом Домбровскісом, високим представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федерікою Моґеріні та колишнім президентом Європарламенту Мартіном Шульцем. Головними темами розмов були: продовження санкцій ЄС проти Росії у зв’язку з її агресією в Україні, запровадження безвізового режиму для наших громадян, завершення ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.


Також П. Порошенко зустрівся із Президентом Азербайджанської Республіки Ільхамом Алієвим та керівниками великих західних компаній, зокрема з головою ради директорів компанії «АрселорМіттал» Лакшмі Мітталом та генеральним директором Cargіll Девідом Макленнаном.


У Швейцарії, незважаючи на щільний графік, Президент поспілкувався із журналістами впливових світових видань та агентств: Bloomberg, Reuters, The Wall Street Journal. Український лідер наголосив на необхідності спільної підтримки кібербезпеки, оскільки кібератаки РФ є невід’ємною складовою гібридної війни проти всього світу.


Глава держави заявив представникам ЗМІ, що впевнений у продовженні активної підтримки України з боку нової адміністрації США і висловив сподівання на зустріч із новообраним американським Президентом Дональдом Трампом уже наступного місяця. «Ми маємо сильну підтримку обох партій у США, — цитує П. Порошенка The Wall Street Journal. — Я абсолютно впевнений, що продовження нашої співпраці з США буде дуже ефективним». The Wall Street Journal пише також про те, що заклики західного світу стосовно послаблення санкцій проти Росії почастішали. Зокрема, як приклад згадується кандидат у президенти Франції від правоцентристів Франсуа Фійон, який говорив про можливість налагодження зв’язків із Москвою та критикував накладання європейських економічних санкцій проти РФ. І наводяться слова Порошенка, що він не поділяє побоювання про послаблення обмежень та попереджає: якщо західні партнери України не йтимуть цим шляхом, це стане загрозою для їх безпеки; до того ж Президент України зауважив, що «готовий працювати з будь-яким лідером».


У 2017 році на цілі гуманітарної діяльності в Україні Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) планує мобілізувати понад 60 млн. доларів, а сама гуманітарна операція МКЧХ у нашій країні стане однією із наймасштабніших операцій Комітету в світі. Про це заявив президент МКЧХ Петер Маурер під час зустрічі з Петром Порошенком. Український лідер, як інформує його прес-служба, також звернувся до співрозмовника з проханням сприяти звільненню українців, котрі незаконно утримуються на окупованих територіях Донбасу, Криму та в Росії.


До речі

Президент Європейської ради Дональд Туск вважає, що в питанні укладення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС відповідальність за це рішення наразі лежить на Нідерландах, передає «Радіо Свобода». «Ратифікація важлива не тільки для України, а й для геополітичної стабільності Європи. Ми зробили те, що мали, для збереження угоди, яку вже ратифікували 27 країн-членів і Європарламент. Наразі м’яч перебуває на полі Нідерландів», — заявив Туск у Страсбурзі.