Комісія з надзвичайних ситуацій міста Львова офіційно звернулася до органів державної влади всіх рівнів із закликом допомогти вийти з критичної ситуації.


Після підпалу Грибовицького сміттєзвалища тверді побутові відходи за домовленістю вісім місяців вивозили на полігони різних регіонів країни. Нині понад 400 майданчиків переповнені. Перевізникам нікуди вивозити сміття. Полігони з різних причин відмовилися продовжувати угоди. Машини із львівським сміттям у центральній Україні зупиняють і повертають назад, хоч є домовленості з окремими полігонами. Тому було скликано засідання комісії з надзвичайних ситуацій, після чого міський голова Львова Андрій Садовий виступив з відкритим зверненням до влади, зарубіжних міст-партнерів та представників зарубіжних посольств, щоб вони поінформували про критичну екологічну ситуацію та її наслідки.


«Ми зверталися в усі можливі інстанції, щоб місту допомогли з доступом до полігонів тимчасового вивезення сміття до моменту будівництва сміттєпереробного комплексу. На жаль, нам один за одним закрили всі можливості», — каже Андрій Садовий. І додає, що причиною такої безпрецедентної ситуації стала принципова позиція «Самопомочі» в парламенті. Це питання національної безпеки та конституційного ладу в країні. Зокрема це особливий статус Донбасу та вибори на окупованих територіях на умовах Кремля.


Минуло достатньо часу після засідання комісії з надзвичайних ситуацій і безпрецедентного звернення міського голови. Поки що жодної реакції не надійшло.


У четвер критичну ситуацію із вивезенням сміття розглянула сесія Львівської міськради. Ухвалено рішення про створення п’яти тимчасових майданчиків для брикетування сміття у кожному районі. Департамент економічного розвитку зобов’язали виділити кошти для спеціалізованого обладнання, на якому пресуватимуть і обгортатимуть плівкою тверді відходи. Заплановано також цьогоріч розпочати будівництво заводу з глибинної переробки сміття.


На сесію увірвалася група молодиків, які спробували перешкодити голосуванню, але воно таки відбулося. Тепер місто отримало законні підстави відкрити майданчики для брикетування і перевантаження сміття.

Львів.