26 січня -- День пам'яті про розгін запорізького Майдану. Три роки тому місцева влада виділила на підмогу міліції загони "тітушок", які пізно ввечері саме 26 січня 2014 року звіряче побили молодь, котра ночувала біля багаття на площі Фестивальній. Тоді десятки людей звернулися по медичну допомогу, де -- із тих кого не затримали відразу -- брали "на олівець" і притягали чи до кримінальної чи адміністративної відповідальності. Вже пізніше -- після Революції Гідності -- довга і виснажлива судова тяганина закінчилася хіба що умовним 5-річним строком для колишнього голови облради Віктора Межейка.

 

І ось ввечері 26 січня вже 2017-го, попри лютий мороз (у Запоріжжі було мінус 17 градусів з поривчастим вітром), під стінами ОДА зібралося кілька сотень запоріжців. Вони тримали фотографії Героїв Небесної Сотні та державні прапори. Мітинг розпочався співом Гімну України та богослужінням. У виступах всі охочі пригадали ті буремні дні. Власне, говорили і про сьогодення, про те, що спостерігається очевидний відкат від тих ідеалів, за які заплатила своїм життям Небесна Сотня. Серед відомих осіб, які прийшли на мітинг пам'яті, був один із активістів запорізького Майдану і донедавна (з 2014 по 2016 рік) прокурор Запорізької області Олександр Шацький.

 

А в малій залі комунального кінотеатру імені Довженка відбувся показ фільму про згаданий розгін. Події стрічки базуються на знятих запорізькими телевізійниками свідченнях жертв і учасників події. Показ пройшов із аншлагом -- організатори не розрахували кількість учасників перегляду і багато людей сиділи чи навіть стояли у проходах. Фільм обіцяють виставити для безплатного перегляду на ресурсі YouTube.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України