Цій історії вже щонайменше три роки. І всі три роки скандальні вісті з життя міліції-поліції Василівського району завершувалися нічим. З'явиться якась інформація, і дуже швидко все затягне ряскою, як у класичному болоті.

 

І ось 18 січня Запорізька область отримала нового очільника Національної поліції -- полковника Олега Золотоношу. 23 січня у селі Орлянське Василівського району обстріляли магазин місцевого підприємця. 24 січня один із найвідоміших в області активістів, майданівець, депутат Василівської райради Анатолій Шевченко зібрав черговий брифінг, під час якого вже не вперше розповів про причини ситуації в районі.

 

За його словами, центр усіх проблем -- місто Дніпрорудний, де двоє вихідців з Кавказу створили банду вимагачів і тримають уже не лише Василівку й околиці, а й потроху обклали даниною і сусідній Михайлівський район. Будь-які скарги до поліції на угрупування, яке вже розрослося до 20 осіб, зазвичай закінчуються тим, що бандити приїздять до скаржника з написаною ним заявою на руках і... вирішують питання. З фермерів -- до мільйона гривень, з підприємців -- до десяти тисяч доларів або віднята машина.

 

І ось щось у налагодженому злочинному механізмі луснуло. До району з обласного главку виїхала велика група співробітників, оголошувалося навіть про введення сюди спецбатальйону "Скіф". Начальник районного відділення -- і лише через нетривалий час перебування на посаді -- отримав неповну службову відповідність. Його заступник -- начальник слідчого відділення, а також начальник кримінального розшуку -- з посад звільнені. Накладені дисциплінарні стягнення на в. о. начальника Дніпрорудненського відділення поліції, заступника начальника слідчого відділення Василівського відділу поліції і п'ятьох слідчих. Ще двоє співробітників дисциплінарні стягнення отримали раніше.

 

А головне, що почалися затримання бандитів. І що цікаво -- ніхто не замальовує їхні обличчя на фото, і не ховає прізвищ. Серед затриманих поки що не видно згаданих вище братів- ватажків, утім, втішимося вже тим, що крига таки трохи скресла...

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запорізька область.

 

Голос України