Міністр закордонних справ Угорської Республіки Янош Мартоні у суботу відвідав Закарпаття з робочим візитом. В Ужгородській католицькій церкві він узяв участь у молебні за упокій загиблих у Києві. Після зустрівся з головою обласної ради Іваном Балогою. Передусім ішлося про суспільно-політичну ситуацію в Україні. Іван Балога, повідомили «Голосу України» у прес-службі облради, подякував гостям за те, що у такі важкі для України дні вони знайшли можливість відвідати Закарпаття і цим самим продемонстрували солідарність з українським народом. 

Міністр натомість зазначив: Угорщина вітає демократичні зміни в нашій країні та створення нового уряду. Також Янош Мартоні повідомив, що Вишеградська четвірка в понеділок звернеться до країн ЄС з пропозицією підписати угоди про асоціацію України з ЄС та про зону вільної торгівлі. Щодо ситуації в Криму, то міністр зауважив: «Міжнародні інституції мають терміново докласти зусиль до вирішення цієї проблеми та стабілізації ситуації й подолання можливих ризиків», — зазначив Янош Мартоні.

«Нині в Європі, після того, як в Україні кров’ю виборювали право жити в демократичній європейській державі, вже немає жодного противника вступу вашої країни до ЄС. І це важливий момент. Серед іншого Угорщина виступає й за те, щоб для українців були скасовані візові бар’єри», — вів далі дипломат. Янош Мартоні також повідомив, що Угорщина ініціює термінове надання допомоги Україні в рамках ЄС. Схвалює угорський дипломат й ідею відкриття представництва Закарпатської області в європейських місіях. Стосовно так званого мовного закону, про який нині дискутують у суспільстві, сторони зазначили: у ньому мають бути закладені такі норми, які діють і в Європі щодо прав національних меншин.

Фото прес-служби облради.

Під час зустрічі з Іваном Балогою міністра Яноша Мартоні (на знімку — праворуч).