Як кажуть, ворога краще знати в обличчя. Африканська чума свиней -- супротивник важкий і небезпечний. Фахівці Держпродспоживслужби та Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи наголошують, що вірус АЧС надзвичайно стійкий  до широкого діапазону температур і навіть кислотно-лугової реакції середовища. У трупах свиней він зберігається до десяти тижнів, у м'ясі хворих тварин -- до 155 днів, більше 3 місяців -- у гною, до 4-8 місяців -- у ґрунті. У копченій ковбасі та шинці небажаний "гість" живе до п'яти місяців (такий продукт безпечний для людей, але згубний для "п'ятачків", ось чому не варто годувати тварин залишками їжі!). Вірус залишається життєздатним навіть за несприятливих умов зовнішнього середовища, зокрема за висихання та гниття. Охолодження (особливо заморожування) консервує, а прогрівання (впродовж години до температури понад 50 градусів) знезаражує збудник. У глибоко заморожених тушах свиней тривалість виживання сягає 15 років. Саме ці особливості вірусу й обумовлюють надзвичайну складність контролю його поширення. Субпродукти з інфікованих свиней перетворюються на біологічну бомбу сповільненої дії, яка "вибухає" щоразу, коли такий заражений корм потрапляє до раціону інших свиней. Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, які контактували з хворими тваринами, продуктами їх життєдіяльності (гній, сеча, сперма) чи забою (туші, кров, м'ясо, сало, шкіри, кістки, внутрішні органи тощо), також здатні сприяти швидкому розповсюдженню вірусу.

Читайте також: Через африканську чуму продовжують масово спалювати свиней. Аби заспокоїти населення, залучають психологів

http://www.golos.com.ua/article/284232

 

Щоб господарникам не опинитися на гачку у "африканки", вберегти свиней від напасті, ветеринари закликають неухильно дотримуватися правил хазяйнування у хлівах та на фермах. Друкуємо найголовніші "вузлики" на пам'ять.

 

Насамперед, що то за хвороба -- АЧС? Ветеринари характеризують АЧС як небезпечне вірусне захворювання, що вражає свиней. Уперше його виявили в 1903 році в Африці.

 

Скільки часу минає з моменту зараження тварини до прояву клінічних ознак  хвороби? -- Інкубаційний період може тривати від 3 до 15 діб. За  гострого перебігу хвороби -- 5--9 діб.

 

Чи хворіють люди на АЧС? -- Ні! Не хворіють!

 

Читайте також: Як не наразитися на «африканку»  

http://www.golos.com.ua/article/284309

 

Яких тварин вражає недуга? -- Лише домашніх та диких свиней, незалежно від породи, віку та статі.

 

Чи існує вакцина від цієї  хвороби? -- Ні! Досі ефективної вакцини не створено, хоча фармацевтичні компанії активно працюють над цим завданням.

 

Як лікують свиней при захворюванні на АЧС? -- Ніяк! Методів успішного лікування АЧС не існує. Лікування заборонено законодавством України. Якщо не повідомити про підозру на АЧС, хвороба може швидко поширитись на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків через загибель свиней та ліквідації всього свинопоголів'я в регіоні.

 

До яких заходів вдаються у разі виявлення вірусу ветеринарні служби?   -- Після підтвердження спалаху захворювання лабораторним методом, служба ветеринарної медицини запроваджує карантин, щоб запобігти розповсюдженню хвороби треба швидко безкровного умертвити всіх свиней в осередку спалаху, спалити трупи тварин, провести механічною чисткою та дезінфекцією приміщень і території утримання свиней.

 

Які клінічні ознаки характерні для інфікованих свиней? -- Ця надзвичайно заразна вірусна хвороба характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою,  крововиливами, синюшністю та змертвінням шкіри, ураженнями внутрішніх органів та високою смертністю, що призводить до значних економічних збитків.

Характерними для хвороби є наступні ознаки:

 

-- раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;

 

-- підвищення температури тіла до 40,5--42 градусів Цельсія;

 

-- зниження апетиту, в'ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись у підстилку;

 

-- ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров'ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок;

 

-- червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудку, мошонці, вухах, п'ятачку та кінцівках (необхідно відрізняти від бешихи та класичної чуми свиней).

 

Хвороба охоплює 40--65% поголів'я тварин, 85--100% з яких гине впродовж одного-двох тижнів.

 

Якщо ви помітили схожі ознаки негайно сповістіть ветеринарного лікаря! Не займайтеся самолікуванням! – закликають фахівці Держпродспоживслужби та Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

 

Як відбувається зараження свиней?

 

-- Шляхом безпосереднього контакту (від свині -- до свині).

 

Або опосередковано:

 

-- через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та обслуговуючий персонал;

 

-- при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

 

Як запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство?

 

-- Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.

 

-- Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар (прийшов з базару чи з лісу, помий руки, переодягнись -- а тоді вже до свиней).

 

-- Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.

 

-- Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.

 

-- Не забивати хворих свиней та не переробляти їх туші.

 

-- Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.

 

-- При виявленні трупа дикого кабана або свійської свині негайно сповістити ветеринарну службу.

 

До речі, основним резервуаром захворювання фахівці називають господарства населення та невеликі підсобні свиноферми, де практикують згодовування свиням харчових відходів. Додатково ускладнює  ситуацію проникнення АЧС в популяцію дикого кабана, звідки цей патоген може інколи "повертатися" до свійських свиней і спричиняти нові спалахи. Крім того, через відсутність адекватних заходів контролю, уражені АЧС свиноферми можуть швидко перетворюватися на ключову ланку епізоотичного циклу захворювання, сприяючи його поширення на нові території.

 

Застереження збирав Валерій ДРУЖЕНКО.

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.