18 лютого В. Путін підписав указ, згідно з яким на території РФ визнаватимуть документи, видані громадянам України та особам без громадянства в «окремих районах Донецької та Луганської областей». 


«Для мене це є черговим доказом російської окупації та порушенням міжнародного права. Дуже символічно та цинічно, що це відбулося під час проведення Мюнхенської конференції з безпеки», — заявив Петро Порошенко під час спілкування з представниками ЗМІ в Мюнхені, повідомляє прес-служба Президента України.


На думку генсека ОБСЄ Ламберто Заньєра, «цей крок Росії став кроком назад від і так дуже далекої мети зупинити війну на Донбасі», повідомляє «Радіо Свобода». На думку Заньєра, рішення визнавати такі «документи» означає і визнання тих, хто їх видає.


«Те, що Росія визнала документи сепаратистських республік, дуже тривожно, крім того, це суперечить узгодженим цілям «Мінська», — таку позицію виклало Посольство США у Києві на своїй сторінці у Твіттері.


А яких кроків США очікують від РФ — учора озвучив віце-президент США Майк Пенс під час прес-конференції з президентом Європейської Ради Дональдом Туском у Брюсселі. «Що стосується України, то США закликатимуть Росію до відповідальності й виконання Мінських угод, щоб почати деескалацію на сході України», — сказав Пенс, водночас закликавши «обидві сторони дотримуватися режиму припинення вогню». «Ми маємо спільно стояти на захисті суверенітету й територіальної цілісності європейських країн. На тлі намагань Росії перекроїти європейські кордони за допомогою сили ми будемо підтримувати наміри НАТО в Польщі та країнах Балтії щодо посилення військової присутності в регіоні», — цитує віце-президента «Європейська правда».


Інформацію стосовно указу розміщено на офіційному сайті Кремля. У тексті вказано, що документи визнаватимуть «тимчасово, на період до політичного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей України». Також в указі повідомляється про те, чинність яких саме документів визнаватимуть в РФ. І, врешті, окремим пунктом уточнюється: «Громадяни України та особи без громадянства, що постійно мешкають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України», можуть здійснювати в’їзд в РФ без віз.


Загалом в указі Путіна «ДНР» і «ЛНР» тричі офіційно називаються «окремими районами Донецької та Луганської областей України», а їх мешканці — громадянами України. 


Проте поява цього документа спричинила реакцію і в Україні, і за її межами: від ейфорії на окупованих територіях, де вирішили, що путінський указ означає фактичне узаконення цих територіальних формувань, адже до останнього часу РФ відмовлялася офіційно визнавати «папірці», видані в «ДНР-ЛНР». І занепокоєння по інший бік розмежувальної лінії: попри те, що РФ визнає території українськими, вона водночас визнає і повноваження сепаратистської влади, яка штампує «нові документи».