Завтра нижня палата парламенту Нідерландів планує розглянути питання щодо ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС.

Цього тижня дослідницька група SEO Amsterdam Economіcs, створена на базі факультету економіки Університету Амстердама, оприлюднила доповідь, у якій проаналізувала, як позначиться дія угоди на динаміку зростання економіки Нідерландів, повідомляє «Європейська правда». Прогнозується, що в результаті дії угоди про ЗВТ нідерландський експорт в Україну може збільшитися майже втричі — з 1,5 млрд. євро до приблизно 4,2 млрд. Голландський імпорт з України, за прогнозами, майже подвоїться — з 0,7 млрд. євро до 1,3 млрд.

«Загальний вплив на економіку Нідерландів теж позитивний, але невеликий. Беручи до уваги всі прямі й непрямі наслідки для взаємної торгівлі та торгівлі з третіми країнами, голландський реальний ВВП збільшиться на 177 мільйонів євро в результаті угоди про вільну торгівлю. Це еквівалентно зростанню на 0,03% стосовно рівня ВВП у 2015 році», — йдеться у доповіді.

Нідерланди — остання країна Європейського Союзу, яка не завершила процес ратифікації Угоди. Попри те, що документ схвалив парламент, 6 квітня 2016 року в країні відбувся референдум, під час якого більшість висловилася проти ратифікації.

16 лютого The New York Tіme опублікувала власне розслідування. Наведені у статті факти доводять, що в пропагандистській антиукраїнській кампанії поруч із євроскептиками брали активну участь росіяни, які стали активними гравцями в нідерландській антиєвропейській групі.