Офіційне висування Сербською прогресивною партією (СПП) прем'єр-міністра Александра Вучича своїм кандидатом на посаду президента спричинило напругу між главою уряду і ще діючим президентом Томиславом Николичем. Сербські ЗМІ зазначають, що саме останній був засновником Сербської прогресивної партії і очолював її до обрання президентом п'ять років тому. Тож не без підстав розраховував, що СПП висуне його кандидатом на другий президентський термін. Але соратники віддали перевагу Вучичу.

 

Щоб прояснити свої відносини й виробити стратегію подальшої співпраці колишній і нинішній лідери СПП провели особисту зустріч, яку сербські ЗМІ назвали примирливою, хоча лідери країни між собою і не сварилися. Після тривалої бесіди Николич і Вучич через сербське інформаційне агентство Tanjug розповсюдили спільну заяву, у якій відзначили, що вони "погодили всі аспекти тісного співробітництва між собою у майбутньому. А також обговорили політичну ситуацію і безпеку в країні та регіоні й дійшли думки, що єдність усіх державних службовців у вирішенні регіональних проблем і запобіганні масштабній кризі є пріоритетним завданням для обох".

 

Одразу після цього в Сербії активно говорили про те, що лідери Сербської прогресивної партією можуть повторити ноу-хау "старших братів" Путіна та Медведєва й обміняються на п'ять років своїми посадами. Але популярне сербське видання Blic у понеділок спростувало подібний сценарій. "Зовсім неможливо, щоб Николич став новим прем'єр-міністром після залишення посади президента. Сценарій "Путін--Медведєв" у Сербії не пройде", -- зауважило видання з посиланням на своє джерело у владних колах.

 

Ще більше прояснив ситуацію Томислав Николич, який в інтерв'ю газеті "Курір" заявив: "Ми продовжимо разом (із Вучичем. -- Ред.) працювати на державу. Про наші функції домовимося після перемоги (кандидата від СПП -- Ред.) на президентських виборах. Ми продовжимо разом піднімати Сербію з колін".

 

Ярослав СЕРГІЄНКО.

 

Голос України