Прем’єр виводить на чисту воду популістів, а екс-підприємці підраховують збитки.


Упродовж перших двох місяців нового року в Україні припинили роботу 331,1 тис. ФОП (фізична особа-підприємець), з них 301 тис. за останні роки не здійснювала жодної господарської діяльності і не отримувала дохід. Про це під час нещодавнього засідання уряду заявив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.


«Це просто були у людей документи підприємців, невідомо, скільки вони були у них років — 10, 5, 7 — ніхто не знає», — зазначив очільник уряду. Водночас, за його словами, за цей само період відкрилося 54,9 тис. ФОП активних підприємців, а закрилося активних — 30 тис. «Тобто плюс майже 25 тис. активних підприємців, які займаються господарською діяльністю. У балансі економічно активних підприємців стало більше, ніж було раніше», — похвалився Прем’єр-міністр.


Однак ситуація із закриттям «сплячих» ФОПів все-таки викликає обурення серед колишніх підприємців. Зміни до Податкового кодексу, за якими ФОП незалежно від його активності має щомісяця сплачувати Єдиний соціальний внесок (704 грн.), були введені у дію наприкінці грудня 2016 року, і у колишніх підприємців було лише кілька днів на те, щоб закрити ФОП у державного реєстратора. Природно, встигли це зробити лише одиниці. Більшість пішла оформляти необхідні документи вже у січні, а то й у лютому. Це означає, що за перші місяці року вони вже були змушені сплатити ЄСВ. А якщо врахувати, що жодної підприємницької діяльності ці люди вже давно не ведуть (і це підтвердив сам Прем’єр), то виходить, що держава просто залізла їм до кишені.


Про неадекватність ситуації, що склалася, не раз заявляла голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. На нещодавньому засіданні, на якому був присутній і голова Державної фіскальної служби Роман Насіров, вона наполягала на тому, що необхідно розробити механізм, аби ті підприємці, які вже давно не працюють, могли ліквідувати ФОП і не сплачувати ЄСВ. Але, за словами Насірова, поки що рішення цієї проблеми не знайдено.


Натомість у Міністерстві юстиції запустили онлайн-послугу відкриття і закриття фізичних осіб-підприємців, внесення змін до відомостей про діючі ФОП. За словами міністра юстиції Павла Петренка, доступним буде і відкриття юридичних осіб, і внесення відомостей про них до єдиного державного реєстру на сайті «Будинок юстиції» та виконавчому урядовому порталі. На думку міністра, це дозволить уникнути черг і спростити бюрократичні процедури для підприємців. Та чи знайдуть можливість урядовці не знімати податків з підприємців, які давно не працюють і вчасно не встигли закрити свої ФОП, поки невідомо.