У запорізький степ весна прийшла на кілька днів раніше звичайного. Це й дало змогу агровиробникам південних районів області розпочати польові роботи. Поки що до сівби не дійшло, втім, підживлення озимого клину у розпалі. Зокрема, добрива внесені на 196 тисячах гектарів (28 відсотках прогнозованих площ) посівів озимої пшениці і на 10 тис. га (34%) -- озимого ріпаку.

 

Цьогоріч у планах запорізьких агровиробників -- посів ярих зернових на 245 тис. га, у тому числі й ранніх ярих зернових -- на 139 тисячах гектарів.

 

Щодо короля тутешніх полів -- соняшника, то спеціалісти поки що не беруться спрогнозувати, чи й цього року його посіви перекриють площі озимої пшениці, як це було торік, чи все вийде трохи скромніше. Адже тут багато залежить від стану озимих (поки що вони занепокоєння не викликають) та умов весняної посівної кампанії. Коли зі згаданими ярими зерновими культурами впораються в оптимальні строки, тоді соняшнику доведеться трохи потіснитися. Коли ж ні, то рятуючи фінансову ситуацію, господарства кинуться засівати останнім все, що зможуть...

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запорізька область.

 

Голос України