Громадська організація "Всеукраїнське об'єднання українок "Яворина" розробила проект державної програми забезпечення житлом дітей-сиріт, а також малюків, позбавлених батьківського піклування.

 

Активісти цієї організації з'ясували, що законодавство діє неефективно, бо центральна влада передала повноваження забезпечення сиріт житлом у регіони. В низці областей навіть не передбачено для цього кошти у місцевому бюджеті. Протягом 2013--2015 років житло надали лише 11% від потреби.

 

Як розповіла "Голосу України" голова громадської організації "Яворина" Ірина Сех, у 2016 році в Херсонській області, де на квартирному обліку перебуває 1026 сиріт, житло отримали шестеро, у Рівненській з 1043 осіб -- лише троє, у Чернігівській з 986 -- десятеро, у Полтавській з 799 -- десятеро, в Одеській з 2505 -- 14 осіб, у Вінницькій -- четверо, у Києві з 596 -- п'ятеро, у Хмельницькій з 2666 -- двоє, в Тернопільській з 222 -- жоден. Ось чому, на думку Ірини Сех, необхідна державна програма, яка б обхопила всі регіони та запропонувала комплексне вирішення проблеми.

 

Громадська організація "Яворина" пропонує надавати житло завдяки добудові незавершених будинків з високим ступенем готовності, придбання квартир на вторинному ринку за кошти державного та місцевого бюджетів, інших джерел фінансування. Проект "Яворини" після обговорення з громадськістю буде спрямований до уряду та обласних державних адміністрацій.

 

Богдан КУШНІР.

 

Львівська область.

 

Голос України