Частина депутатів Вінницької облради вкрила себе ганьбою в очах виборців. Про це заявив один із активістів після того, як протягом 15 березня народні обранці так і не зуміли розпочати роботу через відсутність кворуму.

 

Чотири рази переносили час початку зібрання, сподіваючись, що депутати зберуться у залі. Активісти двічі перекривали рух транспорту на головній вулиці міста, а також запалили шини під будівлею обласної ради. Однак і це не вплинуло на депутатів. До сесійної зали не з'явилися депутати найбільшої фракції -- БПП "Солідарність", Опозиційного блоку, Радикальної та Аграрної партії. Не зробили цього навіть після того, як стало відомо, що на засіданні РНБО ухвалили рішення про тимчасове припинення поставки вантажів на окуповані території Донбасу. Вінницькі депутати мали висловити своє ставлення до цієї проблеми.

 

Чим викликана така поведінка депутатів?

 

-- Очевидно, вони самостійно не приймають рішення, -- сказав у розмові з "Голосом України" депутат Вінницької облради Валерій Скрипченко, представник фракції "ВО "Свобода". -- Визначатися довелося б також із приводу відставки керівників силових структур, які вдалися до розгону активістів блокади, ми вимагаємо зняття підозр, пред'явлених затриманим учасникам блокади окупованих територій за доволі суворою статтею Кримінального кодексу -- "Блокування транспортних комунікацій".

 

-- Як можна так відверто нехтувати своїм обов'язком не з'явитися на сесію? -- не приховував свого невдоволення ще один "свободівець" в облраді Володимир Барцьось. -- Це ж повна зневага до виборців, які уповноважили депутата обстоювати їхні інтереси. Проголосуй, як вважаєш за потрібне, тільки ж прийди у залу, виконай свій обов'язок.

 

Активісти з'ясували у декого з депутатів, чому вони не прибули на зібрання. Керівник фракції БПП "Солідарність" Олександр Крученюк послався на те, що в нього розпочалася посівна, а він керівник господарства. Лікар Калинівської лікарні Валерій Якимець повідомив, що готується йти на лікарняний.

 

-- Виборці мають запам'ятати цей день 15 березня, -- ділиться думками активіст Анатолій Банах. -- І зробити висновок, чи достойні такі депутати у майбутньому представляти їхні інтереси.

 

О 19:45 у кабінеті голови Вінницької облради Анатолія Олійника зібралася президія. Її члени прийняли рішення про проведення позачергової сесії наступного дня, тобто 16 березня. На розгляд пропонується те само питання: "Про звернення представників громадських організацій до Президента України, Прем'єр-міністра, Голови Верховної Ради, Генерального прокурора щодо дій стосовно учасників економічної блокади тимчасово окупованих територій окремих районів Донецької та Луганської областей". Після цього активісти розблокували рух транспорту на Соборній, головній вулиці обласного центру.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України