Поширена в ЗМІ інформація міського голови Львова Андрія Садового про те, що 30--40 відсотків закарпатців мають громадянство інших країн, не відповідає дійсності. Так стверджує голова ОДА Геннадій Москаль. Йому особисто дуже дивно чути такі заяви з уст такого серйозного політика, як А. Садовий. Бо навіть не може уявити, звідки така інформація. І продовжує: "Може, пан Садовий із "Самопоміччю" особисто здійснював подвірні обходи на Закарпатті й рахував іноземних громадян? Як можна опускатися до рівня базарних пліток і на повному серйозні стверджувати, наче в деяких районах живуть тільки іноземні громадяни й навіть припускати віддачу території області іншим країнам? Скільки можна чіпляти ярлики на закарпатців, котрі "тільки й думають про те, як продати Україну й приєднатися до іншої країни?". Це абсолютно безвідповідально!" -- обурюється очільник області.

 

Відтак зазначає, що "різноманітні експерти, журналісти й політики, більшість з яких ніколи не були на Закарпатті, постійно розповідають про область різні страшилки, пов'язані з іноземним громадянством (особливо угорським). Але навіть угорський паспорт Насірова, який опублікували центральні ЗМІ, виявився фальшивкою -- я з'ясував це у своїх джерелах".

 

У голови ОДА "тільки одне пояснення заяви пана Садового: напевно, він образився, що ми відмовилися прийняти львівське сміття". Й аргументує відмову тим, що більш як половину Закарпаття займають гори. В області немає достатньо полігонів, тому сама потопає в смітті ще й "експортує" його річками до Угорщини й Словаччини. "Не можна поширювати нісенітниці про сусідню область, треба позбутися сміття не тільки на вулицях, а й у голові!" -- завершує Г. Москаль.

 

Василь НИТКА.

 

Ужгород.

 

Голос України