Музей президента Карпатської України буде відкрито в рідному селі Августина Волошина Келечині. Таке рішення прийнято до 143-ї річниці з дня народження Героя України, яку відзначили минулої п'ятниці. На місці майбутнього музею встановлено пам'ятний камінь, який урочисто відкрили голова ОДА Геннадій Москаль та народний депутат України п'ятого і шостого скликань, дослідник історії Карпатської України професор Станіслав Аржевітін. Масові заходи з нагоди дня народження А. Волошина за участі керівництва області, Міжгірщини, місцевих селян та громадськості району проводили в Келечині вперше.

 

-- Августин Волошин у 30-ті роки минулого століття став справжнім провідником закарпатського українства, відірваного від України й поділеного між іноземними державами, -- зазначив Г. Москаль. -- Карпатська Україна продемонструвала всьому світові бажання закарпатців жити в Українській державі. Наш обов'язок -- не забути цей історичний подвиг. І ми намагаємося це робити. У 2002 році Августин Волошин з нашої ініціативи був удостоєний звання Героя України. Минулого року в рамках закону про декомунізацію на честь діячів Карпатської України в області перейменовано 27 вулиць.

 

Очільник області подарував школі Келечина перші примірники книжки "Августин Волошин: два ювілеї", виданої нещодавно за кошти обласного бюджету. Книжка містить унікальні документи з особистого архіву президента Карпатської України, знайденого випадково на горищі старого будинку в Ужгороді.

 

Василь НИТКА.

 

Міжгірський район Закарпатської області.

 

Голос України