З огляду на запровадження вступу до магістратури через зовнішнє незалежне оцінювання вишам доведеться скоригувати навчальні плани для бакалаврів. Про це йдеться у листі МОН від 10 березня, розміщеному на офіційному сайті відомства.

Нова процедура передбачена лише для майбутніх юристів. Тож освітянське відомство запропонувало вищим навчальним закладам скоригувати навчальні плани з підготовки бакалаврів за спеціальністю 081 «Право» (напряму підготовки «Правознавство») для студентів, які завершують навчання після 1 липня 2017 року та до 31 грудня 2017 року, і вручити їм дипломи до 12 липня. Інакше вони зможуть вступити до магістратури не раніше 2018 року.

Рішення Міністерства освіти і науки України про організацію та проведення для потенційних магістрів єдиного фахового вступного випробування з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання закріплено в Умовах прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2017 році, затверджених наказом МОН від 13 жовтня 2016 р. № 1236. Цікаво, що юристи-міжнародники вступні випробування у формі ЗНО поки що не складатимуть.

Запровадження зовнішнього незалежного оцінювання в Україні сприяло значному зменшенню корупційних ризиків, з якими стикалися абітурієнти під час вступу до вишів. Експерти сподіваються, що той самий ефект матиме використання цієї технології під час вступу до магістратури.

Попри корупційні скандали, які виникали довкола колишнього керівництва Українського центру оцінювання якості освіти, довіра до ЗНО залишається високою. Про це свідчать результати загальнонаціонального соціологічного опитування «Освіта в Україні». Як розповіла на прес-конференції директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна, впродовж останніх років підтримка суспільством ЗНО постійно зростає. Більшість українців задоволені проведенням тестування: у 2016 році таких було 69,1%, незадоволених — 15,2%. Порівняно з 2015-м, коли задоволених було 56,1%, цей показник зріс на 13%, а кількість незадоволених зменшилася на 4%.

Результати соціологічного опитування також свідчать про те, що під час запровадження ЗНО було створено рівні умови для всіх учасників тестування. З таким твердженням погоджуються 62,6% опитаних, у 2015 році показник був дещо вищим — 63,4%.

Вл. інф.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).