З метою стажування у сфері радіаційного моніторингу Рівненську АЕС відвідали спеціалісти державної установи «Республіканський центр гідрометеорології, контролю радіоактивного забруднення та моніторингу навколишнього середовища» - Гідромет Республіки Білорусь. З минулого року його обрано єдиним постачальником послуг з проведення комплексного моніторингу навколишнього середовища в зоні розташування майбутньої Білоруської АЕС. Вона будується з 2011 року за 18 кілометрів від міста Островець (Гродненська область). Заплановано, що на БАЕС працюватимуть два енергоблоки з реакторами типу ВВЕР-1200, які буде введено в експлуатацію відповідно у 2018 та 2020 роках.

 

На знімку: начальник зміни цеху радіаційної безпеки РАЕС Юрій Мукомол демонструє білоруським фахівцям взаємодію систем на центральному щиті керування.

 

За словами керівника групи Марії Кадацької, Рівненська АЕС обрана не лише через близьке географічне розташування, а й тому, що тут експлуатуються реактори такого самого типу (ВВЕР), як і на Білоруській АЕС. «Територіально ваша електростанція розташована найближче до Білорусі, а її спеціалісти мають великий досвід з визначення тритію та вуглецю-14. Тут ми отримали дійсно безцінний досвід з проведення аналізів та моніторингу радіаційної обстановки», — зазначила вона.

Олександра ЮРКОВА.

Фото Юлії КУЛАЄВОЇ.

Рівне.