Нацбанк оприлюднив оновлені макроекономічні прогнози на 2017—2018 рр. з урахуванням ефекту торговельної блокади окупованих районів Донецької та Луганської областей.

НБУ очікує, що найбільший ефект від торговельної блокади українська економіка відчує цього року. Через захоплення терористами підприємств, що діяли в українському правовому полі, розрив ланцюгів виробництва та постачання готової продукції скоротиться обсяг випуску продукції металургії та видобувної промисловості, коксу, електроенергії. Як наслідок, Національний банк переглянув попередній прогноз економічного зростання у 2017 році з 2,8 відсотка до 1,9.

Водночас очікується, що до кінця 2017 року підприємства на підконтрольній Україні території зможуть переорієнтуватися на альтернативні джерела сировини та енергоресурсів і вже наступного року вийти на максимальне завантаження виробничих потужностей. Це приведе до того, що 2018-го економіка зростатиме швидше, ніж закладалося в січневий прогноз, — на 3,2 відсотка.

Водночас у Нацбанку запевнили, що блокада торгівлі з ОРДЛО не матиме значного впливу на рівень споживчої інфляції у 2017—2018 рр. Відтак, не прогнозується істотних змін у прогнозах інфляції — 9,1 відсотка у 2017 році та 6 відсотків у 2018 році.

Щодо впливу блокади на обмінний курс гривні, то нацрегулятор обережно вказує, що він «буде обмежений». Погіршення ситуації з платіжним балансом насамперед відображатиметься на обсягах чистої купівлі валюти на ринку для поповнення резервів, вважають у НБУ.