Цьогоріч на Чернігівщині заплановано закриття 10 малокомплектних шкіл, де навчається менш як 25 дітей. І щоб хто не говорив про якість навчання і про шкільні автобуси, які возитимуть дітей у більші села, всім зрозуміло: закриття школи — прямий шлях до загибелі села. Тож у низці населених пунктів звернулись до переселенців із зони АТО, які мають дітей.

 

На знімку: Василь Нечепа виступає у Хотіївській школі Семенівського району.

 

— У нас навчається 26 учнів. Школа хороша, село гарне, — розповідає Валентина Міщенко, директор Сидорівської школи Борзнянського району. — Для сімей, які погодяться переїхати, ми вже підшукали три будинки.

Та переселенці не хочуть їхати жити у хати 1950-х років побудови без побутових вигод. Кобзар-лірник, народний артист України Василь Нечепа, який нині здійснює свій концертний тур з нагоди ювілею Івана Франка, знайшов найменшу школу на Чернігівщині — у селі Хотіївка Семенівського району, недалеко від україно-російського кордону. Тут навчаються всього чотири дитини. Щоправда, у дитсадку діточок 11.

«Я вже і з депутатами раджуся. Може, є переселенці з дітьми? Може, якихось інвесторів шукати для таких сіл? — питає народний артист Василь Нечепа. — Давно пропоную започаткувати у наших селах виробництво шовку. Поставити перемотні цехи, засадити поля шовковицею, а шовкопряд збагачуватиме працьовитих, талановитих, співучих українців. Треба щось робити, адже в українських селах живуть прекрасні люди!»

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото надане Василем НЕЧЕПОЮ.

Чернігівська область.