За попередніми прогнозами, цьогорічне літо, які і два попередні, обіцяє бути маловодним. Тож як ніколи актуальним залишається збереження запасів вологи в ґрунті. Тому водогосподарники області намагаються за допомогою шлюзів-регуляторів заакумулювати якомога більше води в каналах меліоративних систем, додатково виготовивши комплекти шандорних пристроїв (дерев’яних щитів) для встановлення на перегороджувальних спорудах. На жаль, не завжди такі їх дії знаходять підтримку і розуміння в місцевого населення. Свідчення цього — непоодинокі випадки руйнування шандорів на шлюзах-регуляторах, розкрадання металоконструкцій. Усе це призводить до руйнування гідротехнічної споруди та втрати дорогоцінної вологи. Зокрема, в 2015 році зафіксовано 21 випадок крадіжок елементів гідротехнічних споруд у Ратнівському, Рожищенському, Камінь-Каширському, Володимир-Волинському, Ковельському, Турійському і Любешівському районах. У 2016 році — 11 крадіжок у п’яти районах області, з них лише в Любомльському районі злодії за крадіжку на насосній станції понесли кримінальну відповідальність. Уже цьогоріч виявлено чотири випадки розкрадання інженерної інфраструктури міжгосподарських меліоративних систем та подано заяви до райвідділів поліції. Прикро, але і ці злочини залишаються нерозкритими.


Останній такий факт виявлено в селі Вічині Рожищенського району. Тут на осушувальній системі «Верхів’я р. Стохід» викрадено металоконструкції (гвинтопідіймач та редуктор) на шлюзі-регуляторі № 7 магістрального каналу МК-6, який є притокою річки Стохід. Торік завдяки тому, що споруда була у справному технічному стані, вдалося вчасно провести заакумулювання води в каналі та уникнути надзвичайної ситуації в селі Майдан Ковельського району — вчасно подати воду на ліквідацію пожежі торфовища площею два гектари. Тепер через відсутність цих елементів гідроспоруда не зможе функціонувати.
Обласне управління водних ресурсів та управління водного господарства багато разів зверталися до місцевої влади, органів внутрішніх справ по допомогу, оскільки 90 відсотків виявлених розкрадань залишаються нерозкритими, а винуватці — без покарання. Понад те, поліція часто відмовляє в порушенні кримінального провадження, мотивуючи це незначною залишковою балансовою вартістю викрадених елементів гідротехнічних споруд. Але правоохоронці не враховують, які величезні збитки може зазнати населення через неможливість регулювати рівень води в меліоративних системах. А рахунок тут може йти на десятки мільйонів гривень!


Максим СОЛОНЕНКО.


Волинська область.