Дощу просять ніжинські лісівники, які кожного дня борються із самовільними підпалами, що знищують і ліси, і рослини, і тварин. Лісові пожежі за декілька годин знищують роки праці наших попередників, які ліси посадили і доглядали. Підпал сухої трави часто перетворюється на лісову пожежу.

 

Фото надано
ДП "Ніжинське лісове господарство".

 

У восьми лісництвах, що входять до складу ДП "Ніжинське лісове господарство", державна лісова охорона посилено патрулює ділянки державного лісового фонду, що межують з полями. За словами директора Ніжинського держлісгоспу Юрія Болоховця, самовільні підпали -- справжнє антропогенне лихо. Тому кожну добу лісова охорона Ніжинського держлісгоспу несе посилене чергування поблизу полів, що межують із державним лісовим фондом. Усе -- через самовільні підпали.

 

"Цієї ночі лісівники запобігли поширенню вогню поблизу села Пилятин Носівського району Хтось підпалив болото, -- коментує головний лісничий ДП "Ніжинське лісове господарство" Володимир Костирко. -- За такого вітру не допомагають навіть мінералізовані смуги. Тому задіяна лісова охорона у всіх восьми лісництвах лісгоспу".

 

"Для боротьби з лісовими пожежами Ніжинський лісгосп має пожежний автомобіль та малий пожежний комплекс, -- каже директор лісгоспу Юрій Болоховець. -- Окрім того, в кожному лісництві є мобільні пожежні модулі з трикубовими бочками та бензиновою мотопомпою. Зрозуміло, що боротьба з наслідками підпалів тягне за собою як додаткові фінансові витрати, так і відривання спеціалістів від основної роботи. Усе це лягає тягарем на плечі держпідприємства".

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України